Отворена е процедурата по кандидатстване за 300 млн. лв. за внедряване на иновации в бизнеса

Министерството на иновациите и растежа отвори за кандидатстване процедура за внедряване на иновации в българските компании с бюджет 293.4 млн. лв. Това е първата мярка по новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП), която е с бюджет близо 3 млрд. лв. за настоящия период до 2027 г.

По процедурата могат да кандидатстват микро-, малки, средни фирми и дружества с до 499 служители от различни икономически сектори. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ ще бъде 50 000 лв., а максималният ще е диференциран спрямо големината на компаниите. Микро- и малките предприятия ще могат да кандидатстват за до 500 000 лв., а средните и дружествата с до 499 служители – за 800 000 лв. Съфинансирането ще бъде от 20% до 50% в зависимост от избрания режим на помощ, категорията на предприятието и мястото на изпълнение на проекта.

Проектите трябва да са свързани с внедряване на иновация в някоя от петте тематични области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация – „Информатика и ИКТ“, „Мехатроника и микроелектроника“, „Индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии“, „Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии“ и „Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна икономика“.

Със средствата ще се финансира внедряването на продуктови иновации (стоки или услуги) или иновации в бизнес процесите чрез придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи. Ще се покриват разходите за консултантски и помощни услуги за иновации като защита на правата по индустриална собственост, осигуряване на достъп до бази данни и библиотеки, осигуряване на услуги от лаборатории за провеждане на изследвания, измервания и изпитвания.

Кандидатстването по процедурата отново е изцяло онлайн през системата ИСУН 2020

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини