Топлинно явление е по-вероятната причина за обагреното небе в червено над България, смята астрономът Йоанна Кокотанекова

    Червеното сияние в небесата, е една от актуалните теми в последните няколко дни. Стотици снимки на обагреното в червено небе, което са наблюдавали българи от различни точки на страната, бяха публикувани в социалните мрежи. Стана ясно, че явлението е видяно и от Румъния, Гърция, има препратки за него и от САЩ.

    Оказа се, че и астрономите Йоанна и Димитър Кокотанекови също са го наблюдавали край Хасково на 6-ти ноември. Но какво всъщност представлява то и кои са причините за появата му? Този въпрос е все още дискусионен. Появиха се различни тези, но повечето от тях са обединени в основата си, че по-вероятно е да става въпрос за сияние, породено от геомагнитна дейност.

    Йоанна Кокотанекова, която е ръководител на Астрономическата обсерватория към Младежкия център в Хасково и съпругът й Димитър Кокотанеков, който ръководи Обсерваторията с планетариум „Джордано Бруно“ в Димитровград, са сред водещите изследователи у нас. При наблюдението преди два вечера в зона между яз.Сивата вода и с.Клокотница първоначално се усъмнили, че става въпрос за сияние. Снощи обаче отново са били на мястото и не са регистрирали обагряне.

    Преди 20 години, през 2003 година, но в края на месец ноември, двамата са били сред малцината изобщо в страната свидетели на ярко червеното небе. Наблюдението тогава също е извършено край Хасково и е документирано на лента.

    От 20 години мечтая да видя отново това явление, сподели Йоанна Кокотанекова сега.

    Няколко дни преди 5 ноември е имало слънчеви избухвания и се е очаквало да има геомагнитна буря, но не в размери, в които да се образува полярно сияние, което да се вижда от България. Затова от съобщенията, които се появяват за наблюдения в социалните мрежи, е била изненадана и самата тя. В търсене на обяснение, проучванията, които прави, я водят в посока, че има и други възможни съпътстващи причини за явлението, освен, че безспорно е наблюдавано сияние. Едно от нещата, които я провокира да търси различни обяснения е, че сиянието се е виждало и на юг, което не е характерно за полярните сияния от гледна точка на нашите ширини. От България те се наблюдават винаги на север.

    По мнението й по-скоро обяснението за обагрянето е свързано с токовия слой, който се намира около земята на много голяма височина-над 10 хил. км. и който е под формата на поничка. При силни геомагнитни бури, токът от него буквално изтича към земята.

    „Вероятно това, което на нашата географска ширина сме наблюдавали, е по-скоро топлинно явление, свързано с този токов слой над земята. Но това е хипотеза, която все още се разисква. Разбира се, има в пространството и други теории, като тази за програмата HAARP за генериране на изкуствено полярни сияния с научна цел. Идеята на опитите са да се регистрира как реагира земната атмосфера на съответните явления. В този период, случайно или не, опитите на програмата съвпадат с полярното сияние.“, обясни Йоанна Кокотанекова. По мнението й тепърва явлението ще се проучва и ще е плод на научни изследвания и теории.

    А следващото полярно сияние, което е възможно да наблюдаваме и от България, се очаква да е още през 2024 година. 

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Lo
      Lolz
      8 -6
      19:07, 8 ное 2023
      Небето става червено когато предстои вятър в близките 12 ч :D мега сте умни....
      • Ст
        Стоименов
        2 0
        10:16, 9 ное 2023
        Небето става червено когато се очаква вятър, но на запад. А това почервеняване бе наблюдавано на север.
    • 2
      Ха
      хахаха
      2 -3
      09:32, 9 ное 2023
      Да, небето става червено когато ще има вятър, но това което се наблюдаваше не беше точно червено небе през деня или надвечер. Като не правите разлика не се обаждайте. А по едната телевизия и те много умни се изкараха като намесиха и ХААРП, пълни глупости. Причината за това небе според моето скромно мнение си бяха огромните протуберанси и голямата активност на слънцето. Само слънцето може да причини такова нещо, няма какво друго да бъде.
      • Ст
        Стоименов
        6 -3
        10:18, 9 ное 2023
        ХАРП е възможния отговор. Някои страни не могат да се примирят, че ще бъдат изхвърлени на боклука и е възможно да са прибвгнали до ХАРП.
      • Господине, говорите глупости, информирайте се повече от по сериозни източници, не вярвайте сляпо на конспиративни теории. Това явление с червеното полярно сияние се случва на много голяма височина.Да, много е възможно Харп да са правили някакви експерименти, но едва ли са им такива възможностите.Това на което бяхме свидетели е много сериозно, виждало се е на много голямо разстояние, къде е България, къде е Китай ....
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини