РИОСВ - Хасково извършиха 135 проверки за месец, 6 от тях на ТЕЦ „Марица 3“ – Димитровград

Служителите на екоинспекцията в Хасково извършиха 135 проверки на дейността на 119 обекта в областите Хасково и Кърджали през октомври, съобщават от инспекцията. В рамките на осъществения контрол са дадени 51 предписания, съставени са 9 акта за установени административни нарушения, издадени са 3 наказателни постановления, сключено е едно споразумение по Закона за опазване на околната среда.

ТЕЦ „Марица 3“ – Димитровград отново бе във фокуса на контрола по отношение чистотата на атмосферния въздух в региона. Извършени са 5 извънредни проверки след постъпили сигнали за неорганизирани емисии от сградата на котелното помещение, за миризми и регистрирани завишени стойности на серен диоксид и 1 планова проверка във връзка с осъществяване на емисионен контрол по утвърден годишен график. РИОСВ – Хасково осъществява 24-часов мониторинг на съоръженията на горивната инсталация, чрез термовизионна камера, позиционирана в близост до централата твърдят от РИОСВ. Това наблюдение дава възможност за своевременна реакция от страна на регионалната инспекция при установяване на нередности на производствената площадка на ТЕЦ „Марица 3“АД.

Във връзка с подадени сигнали за замърсяване на въздуха са извършени извънредни проверки и на други обекти: кариера „Клокотница“, стопанисвана от „АБ“ АД - Хасково, „Век – 77“ ЕООД-с. Стамболийски, „Балканстрой инвест“ ООД – гр. Кърджали, „Нек груп“ ЕООД -с.Багрянка, общ.Момчилград. На операторите на някои обекти са дадени предписания да се предприемат ефективни мерки за ограничаване на неорганизирани емисии на прах.

В края на месеца е извършена извънредна проверка на Регионален център за управление а отпадъците - гр. Кърджали във връзка с постъпил сигнал за възникнал пожар. Съвместно с експерти на Регионална лаборатория - Хасково към ИАОС са извършени измервания на моментните стойности на вредните вещества в атмосферния въздух в селата Островица и Вишеград. Моментни завишения на стойностите на въглероден диоксид и метан са замерени във въздуха на село Островица. Завишени са били стойностите на въглероден диоксид и във въздуха на село Вишеград. На Община Кърджали е дадено предписание за незабавно ограничаване на горивния процес на депото за неопасни отпадъци, чрез запръстяване.

По отношение качеството на водите в териториалния обхват на инспекцията експертите са извършили 14 планови и 5 извънредни проверки. Посетени са цехове за изрязване на гнайс, кравеферми, извършена е проверка на „ВиК“  – гр. Хасково и др.

За опазване и стопанисване на защитени територии са направени 18 планови проверки. Във връзка със заповед на Областния управител на област Хасково е проверено състоянието на речните корита в област Хасково. И през октомври се проведоха действия по спасяване на бедстващи защитени видове.

Три акта са съставени на община Кърджали за неизпълнени предписания за непочистване на замърсени с битови и строителни отпадъци терени, както и за незапръстяване на депонираните отпадъци в Регионален център за управление на отпадъците – гр. Кърджали. След подаден сигнал е проверен участък на общински път между с. Стамболийски и разклона за гр. Хасково. На кмета на община Хасково е дадено предписание за почистването му. Общо 39 проверки относно управлението на отпадъците са извършени в Хасковска и Кърджалийска области и са дадени 27 предписания за отстраняване на констатирани нарушения на екологичното законодателство.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини