ПАВЕЦ "Чаира", която се равнява на над 10 димитровградски ТЕЦ, ще заработи 2025 година

Един от четирите хидроагрегата на помпено-акумулиращата централа ПАВЕЦ "Чаира" би могъл да бъде пуснат в експлоатация най-рано на 31 декември 2024 г., а през 2025 г. би могъл да заработи и втори хидроагрегат. Това ще позволи на централата да заработи най-рано през 2025 г., съобщи министърът на енергетиката Румен Радев по време на изслушването му в парламента по темата.

Една от ключовите енергийни мощности в България претърпя тежка необяснима авария през пролетта на 2022 г. Това се случи когато цените на електроенергията в Европа скочиха безпрецедентно и всички ТЕЦ в страната започнаха да работят на пълни обороти, оттогава водната централа не работи. Аварията се случи при пускането на централата след планов ремонт, когато един от четирите хидрогенератора отказа и към момента не е ремонтиран. Причините, довели до нея, все още се изясняват, но според информация от министъра на енергетиката следващата седмица се очаква окончателният доклад от швейцарската инженерингова компания AFRY Switzerland, която разследва причината за аварията. Според експертите, които правят анализа обаче, повредите в централата са безпрецедентни.

Уникалната помпено-акумулираща водноелектричес ка централа е с мощност на 4-те турбини 864 MW, което като мощност се равнява на повече 10 ТЕЦ-а с капацитета на ТЕЦ "Марица 3" Димитровград, но произвежда и акумулира зелена енергия. След възстановяването на ПАВЕЦ "Чаира", мощността от нея съвсем спокойно може да замени произвежданата електроенергия от спряганите за най-замърсяващи околната среда ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград, ТЕЦ „Брикел“ - Гълабово и ТЕЦ „Бобов дол“ с което и да обезсмисли тяхното съществуване. Мистериозната аварията изкарала водната електроценрала от строй, се случи по време на служебното правителство на Румен Радев и близо година не се предприеха адекватни действия за започването на ремонт с което се даде възможност на замърсяващите ТЕЦ-ове да работят на високи обороти.

Преди година служебният енергиен министър Росен Христов прогнозираше,че ремонта ще излезе 2 млрд. лева, но в момента правителството на акад. Николай Денков е прогнозирал общата цена за ремонта, около 80 млн. лева, каквито са и бюджетните разчети на министерството. Възстановяването на централата ще трябва да бъде извършен на четири етапа.

Дейностите по модернизацията и рехабилитацията ѝ се осъществяват по договор между "Национална електрическа компания" ЕАД и консорциума ABB AG&VoIth Hydro GmbH&Co. KG, подписан през 2019 г., и се финансират частично със средства по грантово споразумение с Международен фонд "Козлодуй" и чрез ресурси от Европейската банка за възстановяване и развитие на стойност над 18 млн. евро, припомни министърът.

ПАВЕЦ "Чаира" е най-големият и сложен хидроенергиен комплекс на Балканите, разположен под язовир "Белмекен", като представлява гигантска система за съхранение на енергия. Централата може да съхрани енергия колкото един блок на АЕЦ "Козлодуй". Тя дава допълнителна възможност за оптимизиране на режима на работа на базовите производствени мощности в АЕЦ и енергията от възобновяеми източноци и подобрява важни технически качества на електроенергийната система.  

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини