Няма полиция в света, която да остави вандали да унищожи имуществото в центъра, на която и да е столица

Няма полиция в света, която да остави вандали да унищожи имуществото в центъра, на която и да е столица.

Задържани са 33-ма души, сред които и непълнолетни. Това заяви директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов на брифинг за снощния футболен протест в района на националния стадион "Васил Левски".
  

"Погромите бяха проявени от фенове на футболни агитки, които се бяха събрали на предварително заявен мирен протест. Видяхте протестът колко беше мирен и до какви техни действия се стигна. Няма полиция в света, която да остави вандали да унищожи имуществото в центъра, на която и да е столица", подчерта Николов.

По думите му, ако униформените не бяха приложили реципрочни действия и мерки, демонстрантите е било възможно да потрошат цялото имущество и да пострадат много невинни жертви, включително и журналисти, които са следели действията от първа линия.

"Безпрецедентна агресия" - така определи събитията от снощи и заместникът му старши комисар Стефан Иванов и обясни, че ако е необходимо, ще бъде сезирана и прокуратурата.

"Преди започването на заявения мирен протест предприехме множество мероприятия, с които ограничихме организираното внасяне на доста голямо количество пиротехника, боксове, метални палки и други забранени вещи и предмети, недопустими за такова мероприятие на територията на София. В един момент протестиращите без никаква предпоставка за техните действия от наша страна агресираха до такава степен на безпрецедентна агресия", разказа Стефанов.

И добави, че униформените на първа линия не са били с каски и шлемове, когато демонстрантите са започнали да чупят пътната инфраструктура - павета, колчета, плочки, паркинг елементи.
Бяха застрашени животът и здравето не само на служителите на реда, но и на самите протестиращи. Тежките предмети, които хвърляха, падаха и по техните глави. След многократни предупреждения да прекратят тези действия, предприехме действия за разпръскване на тълпата с цел опазване на живота и здравето на всички хора, които бяха на място", посочи още Стефан Иванов.

Представителите на МВР уточниха, че са използвани общо 2 водни оръдия, като тепърва предстои гражданите да подават сигнали за повредено имущество - автомобили и прозорци на жилища.

Многократно тълпата е била предупредена да се разпръсне, едва след това полицията е предприела мерки. Използвано е водно оръдие, за да няма физически контакт.

Арестуваните са 33-ма, като сред тях има и непълнолетни лица - трима са в ареста за запаления бус. Останалите са в ареста за повредено общинско и частно имущество. Предстои установяването и издирването и на други граждани.

От огледите до момента е ясно, че е счупена витрина на Министерството на спорта, а после феновете са се скрили в съседния бар. Пострадалите полицаи са над 30, част от тях са в болница. Освен запаления бус на общинска полиция, има и пострадали коли на цивилни граждани и патрулки, сочи огледът на мястото на инцидента. Организаторът на протеста се е е заявил като фен на ЦСКА. Тестове за употреба на алкохол на място не са правени. Но всички бяха предупреждавани 15 минути да се оттеглят, посочи още Иванов.

Главен комисар Николов уточни още, че полицаите са получили пълно съдействие от Столичната община.

Оттам пък съобщиха, че над 80 елемента от градската инфраструктура са с установени щети.  Счупени или изгорели са 33 антипаркинг колчета, 23 контейнера и кошчета за отпадъци, 17 тръбнорешетъчни прегради, други съоръжения на пътната инфраструктура, 5 кашпи, както и стоянки за велосипеди и пътни дъждоприемни шахти.

Аварийните екипи на Столичната община са били на терен.

По заповед на кмета на София още от полунощ започна почистването на улиците между Националния стадион "Васил Левски", Министерството на спорта и Софийския университет "Св. Климент Охридски" от екипите на почистващите фирми и столичния инспекторат, става известно от съобщението. Пътните платна са почистени машинно, а от тази сутрин започна и метене на тротоарите.

Столичната община ще поиска от организатора на протеста възстановяване на щетите по публичната инфраструктура, допълват от пресцентъра на Общината.

При съгласуване на протеста организаторът е уведомен да не допуска замърсяване и увреждане на градската среда.

Малко по-рано от "Пирогов" информираха, че към момента 14 от пострадалите при протеста с са преминали през Спешното отделение болницата.

Направени са им подробни прегледи. Нито един няма показания, че се нуждае да остане за болнично лечение. Ето защо всички са освободени, става известно от прессъобщението.

Екипите на Центъра за спешна медицинска помощ - София са прегледали 24 пострадали при протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз (БВФ) в столицата, съобщиха от Центъра снощи, добавя БТА.

На място са били изпратени 17 линейки. По първоначални данни от Центъра един от пострадалите, който е с травма на главата, е приет във Военномедицинска академия (ВМА). Друг пострадал, който е обилно напръскан със спрей, е приет в болница "Царица Йоанна - ИСУЛ". Един интоксикиран е транспортиран в болница "Пирогов", казаха още от Центъра.

Двама пострадали по време на протеста са приети в болница "Св. Анна", съобщиха вчера от болницата.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини