Мускули на 565 милиона години

Следи на 565 милиона години са открити в Нюфаунленд, Канада.  Това е най-ранното известно доказателство за движение на животно.

Международен екип от учени анализира фосилите и откри над 70 следи от животни по тях. Древните създания, които са ги оставили, са се движели по дъното на воден басейн подобно на днешните морски анемони.

"Следите ясно показват, че тези организми са имали контрол над мускулите си при придвижване - каза Алекс Лиу от Оксфордския университет. - Това е много вълнуващо, защото е първото доказателство, че същества от този ранен период в земната история са имали мускули, с които да се движат. Те са можели да търсят храна или да бягат от неблагоприятни условия и най-важното - това вероятно са били животни", казва Алекс Лиу, Oxford University

Следите са много подобни на оставяните от морската анемония Уртикана. Вероятно древните създания са приличали на анемони и  са се придвижвали с мускулест дискообразен крак като тях.

Палеонтолозите отбелязват, че находките датирани преди Камбрий (542-488 млн. години назад във времето), които доказват предвижване на организмите са изключително редки. Всъщност от Дарвин насам научното схващане е, че точно през Камбрий се появяват първите живи създания, които се предвижват самостоятелно - предците на днешните животни.

Оригиналния материал за откритието

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини