Технически срив в системата за малко не провали изпита на кандидат-шофьорите в цялата страна

    Срив в системата за малко не провали изпита на двайсетина кандидат-шофьори в Хасково този преди обед.

    Към 11 часа гледката на един от Хасковските булеварди, където традиционно се събират автоколите, преди да потеглят по маршрутите за обучение или преди изпит е следната: наредени около десетина коли, камиони и автобуси. Изнервени момчета и момичета, които повече от час чакат да започне изпита им за придобиване на правоспособност за водачи на МПС, сред тях и автоинструкторите им и двамата изпитващи в днешната сесия. Получили са информация, че няма сигнал от интернет доставчика, който отговаря за връзката на цялата техническа система, която задължително трябва да бъде включена, за да започне практическия изпит-GPS-и, чрез които  се подава на случаен принцип маршрутът, по който трябва да се движи водача, камерите в колите, които записват цялото му протичане.

    Тези, които трябва да бъдат изпитани днес са по предварително зададен график. Изпитващите трябва да проведат практическото оценяване по разпоредба само в светлата част на деня. Освен това има определено времетраене за всеки кандидат-шофьор  спрямо категорията, която защитава.

    Сред тези на изпит, има хора, които са от по-малките населени места в региона и на практика всички са си взели отпуск или свободен ден от училище, за да се явят.

    Проблемът е отразен в цялата страна и е технически, посочи Станко Иванов, директор на дирекция „Водачи на моторни превозни средства“ в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Проблемът е извън Агенцията и ев подаването на интернет сигнал от обслужващия оператор. Сривът в системата е бил за около час и половина, допълни той. Обясни, че подобна ситуация не е често срещана, последно е имало такова забавяне на изпит преди повече от четири години.

    Както инструкторите, така и изпитващите обаче смятат, че не трябва да се допуска провал на изпит, защото това коства време на много хора. Считат, че е добре да има различни възможности и вместо да се зависи изцяло от техниката, да се върне и организацията за провеждане на изпит на хартия, при ситуации, като днешната. Това означава изпитващите да могат да отразяват грешките на кандидат-водача при шофирането му, както и цялостната ситуация при провеждането на изпита на хартиен носител. Такава е била системата преди, възможността трябва да бъде върната, за да може да се реагира и извън електрониката и задължителната техника.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини