Иво Димов: Ако има измама, това трябва да се провери, изпращаме протестно писмо до МРРБ за броя одобрени блокове за саниране

Преди Коледа стана ясно, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е одобрило само 2 блока за саниране в Димитровград по Националния план за възстановяване и устойчивост, който се финансира от Европейския съюз.

Кметът Иво Димов заяви, че общинска администрация подготвя протестно писмо срещу резултатите от класирането, защото по негови очаквания в града е трябвало да бъдат одобрени поне 15 блока на стойност около 30 000 000 лева.

Градоначалникът е на мнение, че тези резултати са ощетили жителите на Димитровград и от общината ще настояват за преразглеждане на всички подадени жилищни сгради, защото не е нормално от 56 блока подали заявления, само 2 да бъдат одобрени. Според кмета "ако някъде е правена измама с обследванията, това трябва да се провери задължително от МРРБ и да се преразгледат всички сгради, защото това е недопустимо".

„Бе казано, че големи блокове ще получат повече точки. Имаме такъв на ул. „Анри Барбюс“ 1, който е огромен, а е получил минимална оценка", сподели Димов. И подчерта, че ако това намерение е било спазено, то освен ул. „Анри Барбюс“ 1 е трябвало да бъде одобрен и блокът на бул. "Димитър Благоев" 17, известен още като „Рашовия“.

„Не е нормално случващото се. Доверието в начина, по който бе проведена процедурата, е сринато тотално. Това е подигравка с усилията на хората, които се надяваха да получат одобрение. Къде е грешката е друга тема. Нека се направи необходимата проверка и се види какво се случва с подадените документи“, призова кметът Димов пред медиите.

Към момента при подадени към програмата 59 блока от Димитровград, са одобрени само два и това са блок 15 на ул. Простор и блок 9 на ул. Патриарх Евтимий. В резервите са 54 блока, а 3 не са одобрени поради малко събрани точки. Останалите оставени на изчакване в резервния списък ще могат да кандидатстват по втория етап от програмата, но там собствениците ще дофинансират дейностите с 20% самоучастие.

Водят се разговори да се намери механизъм, по който тези 20% самоучастие по програмата на 2-ри етап да се покрият от държавен фонд, но тези намерения все още не се знае дали ще могат да бъдат осъществени, сподели кметът на Димитровград.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини