Шърли Беси получи високо отличие на Великобритания за заслуги към музиката

 Уелската певица Шърли Беси беше сред удостоените с Ордена на кавалерите на честта - един от най-високите почетни ордени на Великобритания.

„Сърцето ми е изпълнено с емоции и съм наистина смирена“, казва Беси при получаването на наградата в края на 2023 г.

Това не е първото ѝ отличие от такъв ранг. През 1999 г. Беси е ръкоположена за Дама на Ордена на Британската империя от кралица Елизабет Втора, носител е и на върховното отличие на Франция „Легион д'Оньор“. Беси е избрана и от ЮНЕСКО за творец на мира.

„Живея, за да пея и обичам да се изявявам. Да забавлявам публиката повече от 70 години е привилегия“, казва Беси.

Родената през 1937 година певица през 2023 година отбеляза 70-годишнината на своята творческа кариера. Тя става популярна през 50-те години, нейни са хитовите песни Diamonds Are Forever и Goldfinger, които са част от едноименните филми от поредицата за агент 007 Джеймс Бонд.

Шърли Вероника Беси е родена в Уелс. Тя е шестото и последно дете на смесен брак между англичанка и нигериец.

Като малка Беси пее в училищния хор и още тогава прави впечатление с мощния си глас. Учителите обаче я карат да пее по-тихо или я слагат на задния ред, за да не се чува.

Когато напуска училище на 14 години, за да работи, тя никога не е мечтала нито да пее, нито за бляскава певческа кариера. Въпреки това, след работата в завода, вечерите и през почивните дни пее в кръчми и клубове.

През 1953 г. Беси подписва първия си професионален договор, който я задължава да пее в гастролиращата вариететна програма. Две години по-късно е забелязана от мениджъра на таланти Майкъл Съливан, след което започва блестящата ѝ кариера.

Следва работа с театрални и музикални продуценти, през следващите години Беси записва няколко сингли, докато не се стига до първия ѝ хит - The Banana Boat Song, който през 1957 г. достига челните места в британската класация, а с хита си As I Love You през 1959 г .Бейси е първият изпълнител от Уелс, който достига до номер едно в Обединеното кралство.

Следват още записи и така до 1979 г. Беси има 18 хитови албуми в Британската класация за албуми и много музикални награди. Най-голяма слава обаче ѝносят саундтраковете към три от филмите за Джеймс Бонд.

Записът на заглавната песен към филма Goldfinger издига мощния ѝ и драматичен глас на съвсем ново ниво и разкрива изключителния ѝ вокален талант пред световната публика.

През по-голямата част от 80-те Беси се фокусира върху благотворителната дейност. Тя прави и няколко концертни турнета в Европа, Австралия и Съединените щати, но се „полупенсионира“, както сама се изразява.

През 1982 г. записва албума All by Myself, а на следващата година - дует с актьора Ален Делон (Thought I'd Ring You), който се превръща в хит в Европа.

През 1999 г. тя отново влиза в Топ 40 на Обединеното кралство с History Repeating, след като отсъства от класациите в продължение на почти 25 години.

Успехът ѝ е толкова голям, че дори през 90-те години нейните записи остават повече време в класациите, отколкото песните на която и да е друга британска изпълнителка.

През 2007 г., на 71-годишна възраст, с инкрустирани с диаманти обувки, Бейси оглавява известния британски музикален фестивал Гластънбъри.

„Аз не пея рок. Рок певците пеят за момичета. Аз пея за жени“, казва Шърли Беси.

Сега тя има 35 записани албума и 105 сингъла, телевизионни предавания, театрални и филмови участия.

„Като малко момиче, израснало в Тайгър Бей, мечтаех да пътувам по света и никога не съм си представяла, че един ден гласът ми ще ме отведе там, където съм сега“, казва тя.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини