Минералното богатство на България - как милиони литри ежедневно изтичат в канала, вместо да се ползват за здраве?

1 036 800 литра от дебита на минералната вода от находището при Централна минерална баня в София изтичат в канала ежедневно, вместо да се ползват за здравна превенция, рехабилитация, лечение и релакс. Това съобщават от Българската асоциация за термално наследство.

Според изследвания от 2020 г., извършени от експерти-хидрогеолози, дебитът на водата от този сондаж е 13 литра в секунда - количество, предостатъчно за захранването на цял курорт от мащабите на Баден-Баден, пишат от асоциацията във Facebook.

В същото време слабо посещаваният Регионален исторически музей (РИМ)-София се помещава в южното крило на Централна минерална баня (ЦМБ). Постоянната експозиция на Музея е разположена в Централна минерална баня, построена през 1912 г. Тя е представена в осем зали с обща площ 2300 кв. м. и включва експонати, обхващащи период от повече от осем хиляди години - от времето на неолита до 40-те години на ХХ в. Акцентът е върху част от най-важните моменти от историята на града – избирането му за столица през 1879 г. и десетилетията до началото на войните от 1912-1918 г. Това е времето, през което София се преобразява от малко ориенталско градче до модерна европейска столица.

И макар всичко това да звучи чудесно, въпросът е къде се помещава Централната минерална баня и използва ли се тя по предназначение.

Отговорът тук е на практика еднозначен - не съвсем.

„Ще се борим в бюджет 2024 г. на Столична община да бъдат предвидени средства за възстановяването на най-емблематичната сграда на София. Вярваме, че Централна минерална баня най-после ще заработи като съвременен термален център, в полза на гражданите и гостите на София“, категорични са от Българската асоциация за термално наследство.

Това обаче не е единственият пример за природно богатство, което вместо да се използва по максимално полезен и приятен начин, някак потъва.

„Не спираме да се изненадваме какви места с минерална вода има в България! Благодарение на нашия неуморен репортер инж. Величков от БАПВ, днес сме при сондажа на находище на минерална вода в село Троян (община Симеоновград). Вижте с каква сила извира като воден змей струята с гореща минерална вода! Оставяме без коментар състоянието на сондажа....Видеото е достатъчно красноречиво“, пишат от Българската асоциация за термално наследство.

„След като ни е показал сондажа, инж. Величков ни завежда до импровизирано топило и там ни среща с човек, който се е запътил към него и хвали качествата на водата.
Потресаващи са боклуците, с които е осеяно наоколо. Хора, пазете тези места и не замърсявайте!!!", призовават от асоциацията.

За да можем да посещаваме минерални бани с мъжко и женско отделение, които са чисти, реставрирани, приветливи и като цяло предлагат услугите на СПА-тата и дори ги надграждат - при това на цена в пъти по-евтина, асоциацията се е заела да направи пътеводител на баните у нас.

В България вече има примери, че това е възможно - баните в Стрелча, Ягода, Симитли, Якоруда, Панчарево, Хасковски минерални бани… Има обаче и десетки затворени и тънещи в разруха минерални бани, а има и такива, които работят, но услугите в тях не са на нужното ниво, пишат от Българската асоциация за термално наследство.

Въпросната карта би давала информация за работещите дани - местоположение, режим на работа и работно време, цени, услуги, свойства и показания на минералната вода, рейтинг на банята по петзвездната система, но също и за неработещите бани - местоположение, собственост, статут, история, архитектурни качества и състояние на сградите, състояние на сондажите, дебит и качества на водата, термални практики и традиции, посещаемост през годините.

Изработването и разпространението на такава база данни би било от полза, както на потребителите, така и на държавните институции и неправителствените организации, имащи отношение към минералните бани. То би помогнало за въвеждането в експлоатация на неработещите бани с услуги, присъщи на един качествен продукт и би подобрило качеството на услугите в баните, които работят, категорични са от Българската асоциация за термално наследство.

 

 

Източник: frognews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини