Община Димитровград срещу безотговорното изхвърляне на боклуци - какво да правят търговските обекти

В последните години обсъждането на проблемите, свързани със замърсяването на околната и градската среда, са във фокуса на общественото внимание. В социалните мрежи се разпространяват множество снимки на разхвърляни кашони и опаковки около контейнерите за разделно събиране, като общината предприема мерки срещу това безотговорно отношение.

Община Димитровград се ангажира с борбата срещу този проблем и въвежда мерки, насочени към повишаване на отговорността на гражданите и търговските обекти. В борбата с тази мръсотия, общината предприе действия, като предупреди търговските обекти, че започва да съблюдава за изпълнението на Закона за управление на отпадъците. Там е указано, че  Големи стопански и търговски обекти и производствени предприятия, които генерират рециклируеми отпадъци от потоците хартия, картон, пластмаса, стъкло и метал в количества, надхвърлящи капацитета на елементите на създадената от община Димитровград система за разделно събиране на отпадъци, сключват отделни договори с лица, притежаващи разрешение, комплексно разрешително или регистрационен документ по чл. 35 от ЗУО и/или с организация по оползотворяване. Общински служители вече са издали предписания на редица търговски обекти, че трябва да сключат договори за извозване на рециклируемите отпадъци и ако не го направят, ги грозят глоби от по няколко хиляди лева.

Но какво трябва да направят обектите, които генерират такива отпадъци? Те трябва да изберат фирма, която е готова да извозва по график техния отпадък за рециклиране. Всеки търговец може да направи сам избора си на изпълнител на услугата, като се очаква и за това да има някаква такса. Алтернативата на това да заплащат такса на изпълнител, е те сами да организират тяхното извозване до пункт за вторични суровини, който събира хартия и пластмаса. При самостоятелно извозване, търговците ще трябва да изискват документ за предаваните от тях количества, за да могат да докажат, че се спазва закона. На нас ни е известна една площадка в Димитровград, на която се изпълнява тази услуга и това е пунктът за вторични суровини на ул. Панорамен път на Феникс Гама.

В случая, в Димитровград Феникс Гама са подизпълнител на ЕКОПАК, която е обслужващата фирма на контейнерите за разделно събиране. Разговаряхме със собственика на фирмата за вторични суровини, Янко Велев, който е заявил, че освен да приема рециклируемите отпадъци в пункта си в Димитровград, може да предложи и услуга по събиране и извозване от търговските обекти, но тя ще трябва да има някаква минимална такса, която ще бъде определена за покриване на разходите по извозване и ще зависи от желанията и броя на търговските обекти в града.

Безотговорното изхвърляне на отпадъци представлява сериозна заплаха за околната среда, засягайки биоразнообразието, качеството на въздуха и водата, както и живота на хората. Това е явление, което не можем да си позволим да пренебрегваме. Отговорността не е само дълг към околната среда, но и предпоставка за здрав и устойчив обществен модел. Община Димитровград напомня на всички граждани и бизнеси, че е необходимо да действаме осъзнато и отговорно, за да запазим нашия град като здравословно и устойчиво място за живот. Само чрез обединените усилия на общината, търговските обекти и гражданите можем да гарантираме благополучието на бъдещите поколения и да насърчим екологичната отговорност.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ки
    Кичка
    4 0
    11:21, 27 яну 2024
    Търговските обекти действително изхвърлят много рециклируеми отпадъци или в "божурите" или ги оставят до цветните контейнери. Гражданите също правят така защото отворите на цветните контейнери са много малки и няма как да се напъхат вътре кашони и бутилки. Екопак искат ние да свършим тяхната работа и да нарежем кашоните и бутилките. А и така техните контейнери са празни и си спестяват разходи по извозването. Къде се намира тази фирма Феникс Гама?
    • Па
      Пак Кичка
      5 0
      11:24, 27 яну 2024
      "бобрите" не "божурите" редактора го е изменил :-)
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини