Димитровградчанката Даяна Димитрова взе приза „Млад фермер“

Даяна Димитрова взе приза за „Млад фермер“ за 2023г. на България на Фондация „Еврика” за 2023. Призът й бе връчен по време на състояла се снощи официална церемония в столичния НДК. Наградата и бе връчена от вицепрезидента на България Илияна Йотова.

Тази награда се връчват за тридесет и четвърти пореден път за млад мениджър, тридесет и трети за млад фермер и млад изобретател и двадесет и осми за постижения в науката. Самата награда в оригинална метална статуетка и диплом, както и удостоверенията на стипендиантите.

Даяна Димитрова е земеделски производител и пчелар от димитровградското село Бряст. Даяна Димитрова, започва своята история като фермер през 2012 г., след като се регистрира като земеделски производител и изпълнява проект по програма "Млад фермер" за трайни насаждения и пчелни семейства. Тя се обучава задочно в Аграрен университет - Пловдив, по специалността "Растителна защита", има завършени курсове по "Общо животновъдство", "Екология и опазване на околната среда" и "Агроекология", притежава и сертификат за работа с препарати за растителна защита.

Печели и финализира няколко проекта по пчеларската програма за оборудване. Заедно с родителите си успява да отглежда 150 пчелни семейства и 40 дка трайни насаждения в стопанството в село Бряст, община Димитровград.

От 2018 г. Даяна Димитрова заедно със съпруга си започва нов етап в своя фермерски бизнес. В началото отглеждат 20 овце и около 50 крави и обработват земя под наем. Днес в своето стопанство в с. Ябълково, община Димитровград, отглеждат около 140 крави, юници и телета, 85 овце и обработват 800 дка земя, от които около 40 дка - собствена. Семейството разполага със собствен сграден фонд, земеделска техника, изградило е доилна зала. От миналата година Даяна Димитрова е управител и един от съдружниците в "СДМ Агро". Фирмата е насочена изцяло в зърнопроизводството и обработва земи също на територията на село Ябълково. Освен земеделски производител Даяна Димитрова е и председател на читалището в село Бряст.

Първо поколение фермер. Истински герой! Доброто лице на българското земеделие, казват за нея.

Благодаря за признанието! За мен е чест!, споделя Даяна, която открито заявява позициите си в защита на българското земеделие.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини