Цветан Василев: Доган може да „скрои шапка“ на Пеевски

Преди 10 години в България фалира Корпоративната търговска банка (КТБ). Това е най-големият банков фалит в най-новата история на България. Близо 4 милиарда лева бяха изплатени от Фонда за гарантиране на влоговете.

Историята на банката е свързана с близкото сътрудничество на нейния собственик Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция по глобалния закон „Магнитски“. След фалита на банката пътят на двамата продължи в различни посоки.

През юли 2014 г. Цветан Василев беше обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери във връзка с фалита на банката.
Въпреки твърденията на Василев и свидетелски показания, името на Пеевски не фигурира никъде в делото.

Десет години по-късно Цветан Василев продължава да говори от Белград, където живее, защото в България ще бъде арестуван, а Пеевски е на първия ред в парламента и говори от името на властите.

Най-важното от интервюто

    „Делян Пеевски в момента връща позициите си отпреди 2020 г., благодарение на коалицията „Продължаваме промяната“ - „Демократична България“, която легитимира всички престъпления, извършени по време на правителствата на Борисов“.
    „Делян Пеевски е този, който държи базата данни с компромати за всички. Очевидно по силата на моркова и на тоягата той успява да управлява, да контролира държавата“.
    „Очевидно има много неща, които притесняват много хора и те не са свободни в своите действия, защото директно са заплашени от изваждане на тези компромати“.
    „През КТБ не е минала една стотинка за „Южен поток“. Това го запомнете от мен. Ако са минавали пари за „Южен поток“, а тези пари, за които аз знам, че са минали, са по една корупционна схема за покупка на някаква огромна цена на място, където трябва да излезе тръбата от водата, около Варна“.
    „Спомням се един разговор с Васил [Божков] през март 2014 г. Васил дойде при мен и започна да ме пита защо не му се обаждам, като искам да го рекетирам“.
    „За Алексей Петров поръчката трябва да я търсите там, откъдето е дошла и поръчката за едно друго знаково убийство, което услужливо се пропуска, и това е убийството на Красимир Каменов - Къро“.

Кой управлява страната

Дълго време за Делян Пеевски само се говореше. Той беше олицетворение на задкулисното влияние, но не даваше интервюта. Това се промени през лятото на 2023 г., когато Пеевски влезе в ролята на говорител на властта.

ДПС не участва пряко в управлението на страната, но подкрепя правителството на „Продължаваме промяната“ - „Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ.

„[Пеевски] нагледно показа, че той управлява“, каза в „Студио България“ Цветан Василев. „Делян Пеевски в момента връща позициите си отпреди 2020 г, благодарение на коалицията ПП-ДБ, която легитимира всички престъпления, извършени по време на правителствата на Борисов, извършвани главно при активната роля на Делян Пеевски“, каза бившият банкер.

Цветан Василев определи Пеевски като човек, който „държи базата данни с компромати за всички“.

„Очевидно по силата на моркова и на тоягата той успява да управлява, да контролира държавата“, каза още Василев. Според него „има много неща, които притесняват много хора и те не са свободни в своите действия“, защото са заплашени от изваждане на тези компромати.
Според Василев такъв е случаят и с бившия главен прокурор Иван Гешев.

„Иван Гешев беше избран, защото за него се знае, че има изключително много компромати, които могат да го направят от прокурор в затворник за отрицателно време. За Иван Гешев се знае, че той е хванат в получаване на подкуп по досъдебно производство, за неговото прекратяване“.

През 2021 г. сайтът BIRD публикува сигнал за подкуп, свързан с Гешев. Случаят е известен като „Жоси“. Става въпрос за това, че единият от собствениците на фирмата за млечни продукти „Жоси“ е поискал съдействие от бъдещия главен прокурор Иван Гешев срещу съдружника си. В замяна на това е прехвърлил дял от фирмата си на бащата на Гешев. МВР започна проверка, но до момента няма резултат от нея.

КТБ и „Южен поток"

През 2019 г. Антикорупционният фонд (АКФ) публикува разследване, от което става ясно, че фалитът на КТБ е бил разследван, без да се изяснява ролята на руския газов проект „Южен поток“ в него. В интервю за АКФ Василев за първи път споменава за срещите си с депутата от горната камара на руския парламент и специален пратеник на президента Владимир Путин Александър Бабаков, като казва, че организацията на проекта „Южен поток“ е била контролирана от депутата на ДПС Делян Пеевски.

„През КТБ не е минала една стотинка за „Южен поток“. Това го запомнете от мен“, каза пред „Свободна Европа“ Василев.

„Ако са минавали пари за „Южен поток“, а тези пари, за които аз знам, че са минали, са по една корупционна схема за покупка на някаква огромна цена на място, където трябва да излезе тръбата от водата, около Варна, за което са платени около 100 млн. евро.
Те не са минали през КТБ, а са минали през друга банка“, каза Василев. Той не пожела да каже името на другата банка.

Непосредствено след като беше отстранен от поста главен прокурор Иван Гешев също говори за корупция около строителството на „Южен поток“.

„Сред новите активни борци срещу путинизма разпознах онези, които подаряваха овчарки на Путин и строяха Южен поток срещу тлъсти комисионни“, написа Гешев във Фейсбук.

Преди повече от 10 години България започна активна работа с Русия по строителството на „Южен поток“, който трябваше да пренася руски газ от брега на Черно море до Сърбия. Споразумението за изграждането му е подписано през 2008 г. по време на управлението на правителството на Сергей Станишев и т.нар. тройна коалиция (ДПС, БСП, НДСВ). По време на правителството на Борисов (ГЕРБ) е подписан договорът за окончателното инвестиционно решение за проекта.

До този момент няма публични данни за разкрити корупционни схеми около проекта „Южен поток“, извършени от разследващите институции в България.

Убийството на Алексей Петров

През 2017 г. Алексей Петров казва в интервю за Сашо Диков, че Цветан Василев е платил 300 хил. евро, за да го арестуват. Според Петров причината за това е, че като служител в ДАНС той се е занимавал с КТБ.

През 2010 г. Петров беше арестуван и обвинен за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние. По-късно той беше оправдан по тези обвинения. През 2023 г. Алексей Петров беше убит.

„Това е лъжа и инсинуация“, каза Цветан Василев по повод твърденията Петров. Според Василев „Алексей Петров със сигурност е говорил неистина тогава, защото това му е вменено от Делян Пеевски и Цветлин Йовчев, които стояха зад ареста на Алексей Петров“. Йовчев е бивш председател на ДАНС и бивш вътрешен министър.
Василев каза: „През 2008 г. на мен ми беше предадено, че Алексей Петров подготвя нещо подобно на това, което Пеевски организира през 2014 г. срещу КТБ - с барети, използване на ДАНС и т.н.".

Василев каза, че не е имал никакви отношения с Алексей Петров. Според него: „поръчката [за убийството на Петров] трябва да се търси там, откъдето е дошла и поръчката за едно друго знаково убийство, което услужливо се пропуска и това е убийството на Красимир Каменов-Къро“. Василев каза, че „убийството на Къро [е станало] след като се случи т. нар. атентат срещу Гешев, който му е бил организиран, с огромна вероятност, от този кръг, който организира атаката срещу банката“.

Каменов е една от знаковите фигури, свързани със силовите групировки от 90-те години в България. Името му беше посочено от тогавашния главен прокурор Иван Гешев като заплаха. Два месеца по-късно Каменов беше разстрелян в дома си в ЮАР.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини