Какво ви казват колeнете?

Коленете ви издават шум? Вероятно няма причина за притеснение. Коленете често може да щракат и пукат, като тези звуци обикновено не са признаци, че нещо не е наред. Но все пак е добре да познавате сигналите, които ви дават коленете, особено ако сте активно спортуващи.
Повечето хора имат колене, които пукат, когато клякат или извършват пълната дъга на движение на крака в областта на коляното. Ако пукането не е свързано с болка или подуване, обичайно няма за какво да се тревожите.

Защо здравите колене може да издават звуци?

С напредването на възрастта тъканта, която покрива костите, наречена хрущял, може да развие неравни участъци. Когато клякаме или стоим, звуците идват от тези по-груби повърхности, които се плъзгат една през друга. Може да е и тъканта, която свързва костите с други кости, наречени връзки, стягащи се, докато се движите, или лигавицата на ставите, която се движи върху костите.
Ако все пак чувате пукане, което причинява болка или подуване, посетете лекар. Това може да е знак за:

Разкъсвания на менискуса

Менискусът е гъвкав С-образен диск, който омекотява движенията на коляното ви и действа като амортисьор. Освен това помага за равномерното разпределяне на тежестта, така че костите ви да не се трият една в друга. Разкъсванията на менискуса често се причиняват от внезапно усукване или други неща, които може да правите, докато спортувате. С напредването на възрастта менискусът може да се разкъса по-лесно.

Нараняване или износване на хрущяла

Понякога хрущялната обвивка на костите ни може да бъде наранена, което да доведе до отчупване на парче и захващане в ставата ни. Обикновено коляното ще реагира на това нараняване чрез подуване или щракане. Хрущялът в коляното също може да се изтъни или да се разпадне, обикновено известен като артрит. Някои хора казват, че се чувстват така, сякаш коленете им стържат, когато се движат. Остеоартритът е най-често срещаният вид артрит. Обикновено засяга хора на средна и по-напреднала възраст.

Съвети за здрави колене

  •     Редовните упражнения могат да укрепят краката и коленете ви. Тренирайте с тежести или съпротивителни ленти – или правете тренировки със собственото си тегло, като клякания и напади – поне два пъти седмично. Изкачвайте стълби или хълмове или карайте велосипед, за да изградите мускули, които да поддържат коленете ви.
  •     Загрейте преди тренировка. Интензивна тренировка със студени мускули и стави може да причини нараняване.
  •     Тренирайте гъвкавост. След тренировка правете статични разтягания, при които задържате разтягане за 30 секунди. Това помага за предотвратяване на нараняване. Редовно разтягайте мускулите в предната и задната част на бедрото (съответно квадрицепсите и подколенните сухожилия).
  •     Ако вече тренирате, бавно преминете към по-тежки и по-дълги тренировки.
  •     Носете обувки, които ви пасват добре и са в добро състояние. Износените обувки с деформирана подметка може да окажат напрежение върху коляното ви, което да доведе до болки.
  •     Поддържайте здравословно тегло. Ще намалите напрежението върху коленете си, ако отслабнете. Наднорменото тегло е основен рисков фактор за развитие на ранен артрит на коляното.

Най-доброто нещо е да поддържате мускулите около коленете силни.

 

Източник: rozali.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини