„Бургазлийката през 30-те и 40-те години на ХХ век” с чаша вино в Исторически музей - Димитровград

Утре вечер на 14.02.2024 г.(сряда) от 17.30 часа Исторически музей-Димитровград ви кани на чаша вино и глътка романтика в изложбената си зала, където ще бъде представена изложбата „Бургазлийката през 30-те и 40-те години на ХХ век”, разкриваща духа на стария Бургас.

Спомени, снимки, картини, автентични документи, тоалети, модни аксесоари ни връщат в 30-те и 40-те години на миналия век, когато Бургас е отворен, космополитен, град с европейски дух. Още тогава бургаските жени са необикновени –различни и свободомислещи. Ще видим от една страна бургазлийка като девойка, булка, съпруга и домакиня, а от друга страна - известната, ярката личност, покорила широкия свят споделят от музея.
Ще се чуят разкази за две прочути талантливи жени, родени в началото на ХХ век – Дора Попова – актриса и танцьорка, и художничката Александра Мечкуевска, наричана „българската Жорж Санд”.
Бургаските фотографи са запечатали много и различни образи – момичета в ученически униформи, девойки на плажа, на разходка в Морската градина и на Моста, семейства на кея и на улица „Богориди”, прочутата бургаска красавица Ваня Морска, булки в изискани рокли, с огромни букети от пъстри цветя.
Замислена като временна, изложбата остава в експозицията на Бургаския музей, четири години и дава повод за множество културни събития, вдъхновяващи дарителството.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини