БНБ представи евростотинките

    Мадарският конник, Паисий и Св. Иван Рилски ще останат на металните ни пари

    БНБ направи още една стъпка към въвеждането на еврото в страната ни - одобри и представи дизайна на монетите, които ще бъдат пуснати в обращение след приемането на България в еврозоната.

    Дизайнът възпроизвежда настоящите символи, изсечени върху българските разменни монети, подчертават от централната банка. Върху монетите от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента ще е изобразен Мадарският конник. На металното 1 евро ще стои ликът на Св. Иван Рилски, а върху паричния знак за 2 евро ще е образът на Паисий Хилендарски.

    За отбелязване е, че на монетите с номинал под 1 евро на българската страни пак ще пише „стотинки“ (не центове) - както са в момента паричките ни с номинал под 1 лев.  И „стотинка“, и „цент“ (cent) означават „една стотна“.   

    БНБ съобщи какво следва:

    • Изработване на евромонети в количество до 1 млн. броя за всеки номинал за тестване на качеството на произвежданите монети и сертифициране на българския „Монетен двор“ ЕАД.

    • Пристъпване към редовно производство на необходимите количества евромонети след Решението на Съвета на ЕС за приемането на еврото от Република България.

    • Емитиране на евромонетите с българските символи, считано от датата на приемане на еврото от Република България за законно платежно средство.

    Централната банка обяснява и как е преминал процесът на съгласуване и одобрение на евромонетите дотук:

    • 6 декември 2022 г.  - подписан е Меморандум между България, държавите от еврозоната и Европейската комисия за подготовка и започване на производството на евромонети
    • 20 юли - управата на БНБ приема решение за „Процедура за изработване на дизайн на българска национална страна на евромонети“ и „Основни мотиви и задължителни реквизити на дизайна на националната страна на българските евромонети и надпис на гурта на монетите от 2 евро“.
    • 2 ноември 2023 г. - одобрен е дизайнът на монетите
    • 16 ноември -  дизайнът на монетите е приет от Координационния съвет за подготовка на България за членство в еврозоната
    • 18 януари - изпратено е писмо за съгласуване на дизайна до  страните от еврозоната и ЕК  държави-членки от еврозоната.

    С решение 5693/24 на Съвета на Европейския съюз е одобрен предложеният от България дизайн.

     

    Източник: http://www.segabg.com

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини