Европейската сигурност, ядрената енергетика и задълбочаването на европейската интеграция сближават България и Франция, смята Макрон

Три са основните области, в които Франция и България са все по-близки и които са в сърцевината на европейския проект, чийто защитник е министър-председателят акад. Николай Денков – европейската сигурност и отбрана, ядрената енергетика и задълбочаването на европейската интеграция. Това заяви френският президент Еманюел Макрон при съвместните изявления с българския премиер в Париж, цитиран от Пресслужбата на Министерски съвет.

Акад. Денков е във френската столица по покана на президента Макрон. Преди началото на разговорите президентът на Франция поздрави българското правителство за усилията, положени за по-силната европейска интеграция. Президентът на Франция изрази подкрепата си за членството на България в Шенген и еврозоната. Акцентира също върху подкрепата за Украйна, както и необходимостта ЕС да укрепи собствения си отбранителен капацитет самостоятелно, като допълнение към способностите на НАТО.

„Срещата ни утвърждава силното партньорство между Франция и България в жизненоважни области като сигурността, отбраната, енергетиката, търговията, културата и селското стопанство. Като членове на ЕС и НАТО нашето тясно сътрудничество укрепва и гарантира сигурността не само на нашите две икономики и общества, но и на Европа като цяло и на нашето трансатлантическо сътрудничество“, заяви от своя страна премиерът акад. Николай Денков. Той беше категоричен, че българското правителство и парламентарното мнозинство в България ще продължат да подкрепят Украйна и нейния народ, както чрез националните усилия, така и чрез международните форми на сътрудничество, структурите на ЕС и НАТО – толкова дълго, колкото е необходимо.

Министър-председателят припомни, че страната ни вече е изпълнила целта за 2% от БВП като разходи за отбрана и продължава да го прави, като укрепва собствените си способности и се включва в структурите на Източния фланг на НАТО. Той увери, че България продължава да провежда национални реформи в редица сектори, за да повиши конкурентоспособността си, инвестициите, енергийната сигурност, образованието и иновациите – за да укрепи европейския и трансатлантическия път на България.

Премиерът на България изтъкна, че страната ни се подготвя за присъединяване към еврозоната за 1 януари 2025 г. и увери, че се прави и всичко възможно, за преодоляване на последните възражения на Австрия по отношение на Шенген по суша. Присъединяването на България към ОИСР, беше посочена от премиера като друга основна цел на правителството. Тай отправи благодарности към Франция за силната и постоянна подкрепа към усилията на България в тези области“.

Българският премиер-министър потвърди, че страната ще продължи да подкрепя европейския път на развитие на своите съседи на Балканския полуостров. „Същевременно ще настояваме да се изпълняват ясните и обективни критерии на ЕС за интеграция“.

Наред с това министър-председателят акцентира върху зеления преход, който трябва да бъде осъществен така, че да бъде в полза на европейските икономики и на гражданите. „България е активен и горд член на франкофонското семейство. Това е още една стабилна основа, върху която да изградим нашите двустранни отношения. Надявам се да продължим напред с ускорени темпове, защото това е от полза за нашите две държави, за Европа и за нашето евроатлантическо сътрудничество“, добави в заключение премиерът Николай Денков.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини