Тонове опасен отпадък е разсипан край Димитровград

Изображение 1 от 6

    Както писахме днес по-рано, "Варели с потенциално опасни вещества се изхвърлят и изсипват до нива край Димитровград", след сигнал от наша страна до РИОСВ - Хасково на мястото на нерегламентираното сметище се събраха отговорните институции, които започнаха работа по установяване на веществата и стартиране на разследване по случая.

    С помощта на очевидци стана ясно, че преди близо месец варелите са се появили покрай пътя, a в последствие ни информират, че от миналата седмица хора от малцинствата изсипват съдържанието им и изземат вече празните варели, вероятно за вторични суровини. По информация от свидетел, в началото на месеца на сметището е имало около 50 варела, което прави около 10 тона вещество с неясен произход и състав. Към момента на проверката пълните варели бяха останали 18 броя по 200-250 кг. всеки. Ако се съди по надписите, съдържанието на варелите е различно - бои, смоли и др. които се използват за боядисване главно на метали. До обяд институциите не установиха тоновете вещество, но то бе квалифицирано като опасно.

    Службите на МВР започват разследване с цел установяване на замърсителя, като за случая е сигнализирана и прокуратурата. Призоваваме ви, ако имате информация за това, кой може да е изхвърлил тоновете опасни вещества, да сигнализирате в местното районно управления на МВР.

    Като опасен отпадък, подлежащ на специален контрол, веществата трябва да бъдат почистени/обезвредени от специализирана сертифицирана фирма, като това ще коства на община Димитровград десетки хиляди левове, които ще бъдат платени от местния бюджет, тоест ние жителите на Димитровград ще платим за това "престъпление". Ако бъде идентифициран извършителя на деянието, той ще бъде санкциониран и принуден да заплати разходите за обезвреждането на опасните отпадъци.

    Ще следим развитието по случая, който се оказва един от най-мащабните в региона за последните години.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ан
      антимишок
      7 -2
      09:59, 27 фев 2024
      Тоя боклук дето е изхвърлил варелите не трябва да се глобява,трябва да му бъде приложена „възпитателна терапия":бой,е..н и силна музика(за да не се чува пищенето му)!
    • 2
      Го
      гост
      8 -1
      11:39, 27 фев 2024
      Добър ден. От години боклуци се изхвърлят на много места около града, особено покрай р. Марица. Не вярвам т.н компетентни органи да си свършат работата както трябва.
    • 3
      Ак
      АК 47
      7 0
      06:07, 28 фев 2024
      100% е известно кой е извършителя,но едва ли ще има последствия за него.Всичко е буря в чаша вода.
    Последни новини