Записи на Elvis, Jimi Hendrix и Marvin Gaye вече са на Луната

Лунен апарат, съдържащ дигитализирани записи на музиканти като Elvis Presley, Jimi Hendrix и Timbaland кацна на Луната миналата седмица.

Историческото приземяване на космическия кораб „Одисей“ отбеляза първото успешно кацане на частен спускаем апарат на Луната, както и първият американски кораб, който каца там от 1972 г.

Спускаемият модул донесе на Луната „капсула на времето“, съдържаща различни артефакти, ориентирани към изкуството. Сред тях е документалният филм на Michael P. Nash от 2010 г. „Климатични бежанци“.

„В случай, че се взривим с ядрено оръжие или ни удари метеор, или климатичните промени ни унищожат, има свидетелство за нашата история, което стои на Луната“, каза той пред Billboard.

Капсулата на времето обхваща хилядолетия, като дори съдържа шумерски клинописен фрагмент от музикални ноти. Други изпълнители, чиято музика се появява в колекцията, включват Marvin Gaye, Santana, Chuck Berry, Sly & the Family Stone, Bob Marley, Janis Joplin и The Who. Освен това има снимки на музикални събития като Уудсток и обложки на албуми, като „The Dark Side Of The Moon“ на Pink Floyd. Капсулата е структура от стъкло, никел и NanoFiche, създадена да издържи милиони, ако не и милиард години.

Някои от материалите включват песни, които досега не са издавани. „Песни, които никога не са били издавани – сега са на Луната“, каза Dallas Santana, на когото му хрумнала идеята да изпрати общо 222-ма артисти на Луната. „Светът ще научи за тях“, обеща той.

Santana подчерта, че е избрал музика от 1969 г., както и артисти, които са свирили на Уудсток въпросната година, с причина – през тази година хората за първи път стъпиха на Луната, малко преди Уудсток да се проведе. Santana каза пред Billboard, че се надява капсулата на времето да предизвика същото усещане за мир и сплотеност, както събитията тогава.

„Това е музика, която издържа теста на времето“, казва Santana за подбора на песните за „музикалния музей“ на Луната.

В колекцията, изпратена на спътника на Земята има и творби на художници като Рембранд и Ван Гог. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини