Петков с условие към Борисов: Първо независими регулатори, след 9 месеца - споразумение

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков постави условие на ГЕРБ за подписване на предложеното от Бойко Борисов коалиционно споразумение - първо независими регулатори, после може да се говори за споразумение.  

„Искам да кажа ясно на господин Борисов - сглобката, както я нарекохме, сега трябва да си довърши вторите девет месеца от тази работа. Ако видим, че ГЕРБ са готови да свършат тази работа, да видим, че тези регулатори работят, че имаме съдебна система, която работи, и служби, които работят и са реформирани, тогава след девет месеца можем да говорим за коалиционно споразумение. Дотогава не можем да говорим въобще за коалиционно споразумение, защото нито хората, нито ние сме уверени, че тези реформи ще се случат докрай“, заяви Петков.

Още снощи той обясни, че не бил слушал брифинга на Борисов и не знаел какво точно е предложението. Вчера лидерът на ГЕРБ заяви, че в рамките на десетина дни ще се изготви коалиционно споразумение, което ще е за следващите три години на управление.

На въпрос дали ПП-ДБ отказва да подпише готвения от ГЕРБ документ, Петков отговори, че първо ще видят техния документ, но „няма да влезем в коалиция като коалиция - няма да имаме такова нещо, докато не видим, че реформите са се случили“.

Той уточни, че е заблуда, че ПП-ДБ иска подялба на регулаторите 50 на 50, а всъщност искали 100% независими регулатори, т.е. без политически назначения, „да няма зависими хора, които да гласуват без да се замислят, като им се натисне бутона Enter“.

„Няма да говорим за никакви министри, докато не видим, че ГЕРБ са готови с нас да направят крачката напред за реалната реформа в регулатори“, заяви Петков.

Борисов вчера обясни, че предлага министрите да се разделят 50 на 50 между партньорите или според електоралната тежест. На въпрос това не е ли „делкане на държавата“, както го нарече съпредседателят на ДПС Делян Пеевски, той отговори, че „когато говорим за независими регулатори, съдебна система, служби, може да звучи така. Когато се явяваме на парламентарни избори, първото, с което се занимава парламентът, е избор на министри и премиер. Сега ще сме в същата ситуация."

Попитан дали ако в коалиционното споразумение е разписано как ще се избират независимите регулатори, ПП-ДБ ще го подпише, Петков посочи, че „ако видим, че в документа, който те ни предлагат, описват ясно как тези регулатори ще бъдат сменени, но така, че всички да се чувстваме, че тези регулатори ще бъдат независими, това вече е една голяма стъпка напред“.

Петков коментира и поисканата от Борисов и Пеевски оставка на военния министър Тодор Тагарев. Съпредседателят на ПП-ДБ не вижда основание Тагарев да бъде сменен след ротацията. По думите му евроатлантическите ни партньори, включително и украинците, „много харесват“ Тагарев.

„Бойко Борисов и Делян Пеевски поискаха неговата смяна (на Тодор Тагарев- б.а.). Всичките ни евроатлантически партньори много го харесват. Украинците специално са казали по време на посещението, че харесват нашия министър на отбраната. От тази гледна точка аз не знам от къде идва тяхното желание да го сменят. Мислите ли, че е умно, когато изпращате 115 бронирани машини, да обявявате точно кога ще отидат? Това е пълна глупост. Аз лично си мисля, че ще е голяма глупост, ако ние обявим точната дата, когато едни бронирани машини трябва да прекосяват Украйна, докато тях ги бомбардират“, коментира той.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини