Прокуратурата на Кьовеши води 203 разследвания у нас за измами с евросредства за близо 900 млн. евро

В България се водят 203 разследвания по съмнения за измами с 884,9 млн. евро от европейския бюджет, се казва в доклад за м.г. на Европейската прокуратура.

През 2023 г. са били разкрити 107 нови разследвания за 405,2 млн. евро. В тази бройка са пет проверки са за измами с ДДС на обща стойност 28,2 млн. евро, показват данните, цитирани от БТА. За миналата година не е била издадена нито една заповед за запор на имущество у нас. За същото време 16 проверки са завършили без последици, а материалите по 14 случая са били предадени на българския съд.

От общо 225 сигнала със съмнения за злоупотреби, 163 са били подадени от властите в нашата страна, 13 са били от институции на ЕС, 47 са били от граждани. По проверките на Европейската прокуратура миналата година у нас са били образувани четири дела, но няма нито едно окончателно съдебно решение и нито един осъден.

Данните показват също, че половината от проверките са свързани със случаи, които не засягат обществени поръчки, близо една трета са по съмнения за разходи с обществени средства, около три на сто са за укриване на ДДС, шест процента са свързани със съмнения за корупция.

Най-много разследвания засягат работата със средствата от европейския бюджет за сближаване, на второ място са случаите, свързани с програмите в земеделието.

Общо Европейската прокуратура е предприела миналата година над 330 разследвания в ЕС. Предполагаемите щети по тези случаи за европейския бюджет са 11,5 милиарда евро, показва докладът.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини