8 г. затвор за счетоводителка, присвоила близо 1.7 млн. лв. от фирми, за да осигури тузарски живот на сина си

    8 години затвор получи 47-годишната счетоводителка Марияна Генева за присвояване на близо 1.7 млн. лв. от димитровградски фирми. Присъдата бе произнесена днес от тричленен съдебен състав на Окръжен съд – Хасково с председател Даниела Николова.

    Жената е от Свиленград, живяла е в Чирпан, но повече от 10 години е работила като счетоводител в димитровградски фирми. През 2008 г. е тя била препоръчана от друг работодател и започва работа в „Ставио“ ООД, „Ставио 07“ ЕООД и „Вито 22“ ООД, ръководени от Статлю Статлев. Тя успяла да спечели доверието на новия си работодател, стигнало се до момент, в който водела счетоводството на фирмите без да бъде контролирана от управителя, и започнала да злоупотребява.

    Срещу нея беше повдигнато обвинение, че от трите фирми е присвоила общо 1 639 050 лева в периода от 7 май 2014 г. до 11 юни 2020 г. Тогава е била арестувана и 8 месеца е търпяла мярка „задържане под стража“, след което е била освободена.

    В началото на тази година тя бе изправена през съда по три обвинения и тогава се проведе разпоредително заседание. Генева се съгласи делото да премине по реда на съкратената процедура, при което по закон съдът бе длъжен да намали с една трета първоначално наложеното й наказание.

    В днешното заседание прокурорът по делото Николай Трендафилов заяви, че през 2014 г. подсъдимата е започнала да отклонява малки суми, а в последствие и по-големи, които стигат до 30 000 лв. на месец. Някои от сумите били теглени от банкомат, други били прехвърляни от сметки на фирмите към личните й сметки. С част от парите погасявала дългове към фирми за бързи кредити. Държавният обвинител посочи, че подсъдимата използвала парите да осигури охолен живот на сина й Ивайло Кунчев, който тогава навършил пълнолетие, търгувал с наркотици, играл хазартни игри, наемал Поршета и други луксозни автомобили, докато връстниците му работели по Черноморието. Дори бил осъден и лежал в затвора.

    Служебният защитник на Генева – адвокат Галина Чингарова заяви, че клиентката й осъзнава стореното и апелира към съда да вземе предвид смекчаващите вината обстоятелства, сред които самопризнанията й.

    В процеса от страна на потърпевшите фирми бяха предявени граждански искове в размер присвоените суми. Правата на дружествата защитаваше адвокат Николай Колев. Юристът изтъкна, че посегателството е в особено голям размер. Той изчисли, че един служител би получил 1.8 млн. лв. за 30 г. при заплата от 5000 лв., а при заплата от 2500 лв. ще са необходими 60 г., колкото е и почти средната продължителност на един човешки живот.

    От своя страна Марияна Генева заяви, че осъзнава постъпката си, но не може да я предотврати. Тя се жалва пред съда, че след като излязла от ареста спряла да контактува със сина си, включително и с непълнолетната й дъщеря, тъй като момичето не искало да я вижда. Правата на детето били присъдени на таткото, с когото Марияна била разделена от 5-6 години.

    В крайна сметка тя ще трябва да изтърпи наказанието в затвор при първоначален строг режим. В рамките на 10 г. тя няма да може да упражнява професията и ще бъде лишена от правото да изпълнява държавна или обществена дейност, свързана с ръководство, контрол и стопанисване на публично имущество. Бяха уважени гражданските искове, с изключение на единият от 800 лв. поради изтекла давност, но не беше наложена конфискация на имуществото на подсъдимата, в което тя има идеални части.

    Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Пловдив в 15-дневен срок.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ба
      Бай Танас общественик
      31 -2
      15:42, 7 мар 2024
      Тая счетоводителка няма ли си мъж ? Трябва и сина и да пратят в пандиза да и прави компания!
      • Ба
        Бай Ставри
        0 0
        14:52, 10 мар 2024
        Бай Танас от народната власт ?
        И ти май беше там !
    • 2
      Ка
      Каиша
      36 -1
      17:54, 7 мар 2024
      Статльо да не усети че за 6 год. е олекнал с 1.7 мил.??!! Значи тези пари вероятно не са били включени в официалния оборот иначе върху тях е трябвало да се начислява поне ДДС. Сега като са ги установили ще му направят ли ревизия от НАП или щото е пострадал човека,айде да не го закачаме. Ако си беше водил нормално счетоводство и си беше плащал данъците нямаше да изгори. А и да се довери така на тази.... май му е вършила и други услуги освен счетоводни.
      • Гр
        Гражданин
        7 0
        14:10, 8 мар 2024
        Статлю , а не Статльо .
        Той къде е бил когато му стотици хиляди .
        Тотална проверка !
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини