Икебана и картини в хармония и пролетни трепети в новата изложба на галерия „Форум“

    Прекрасната симбиоза между слънчеви картини с пъстри сияещи цветове и очарованието на цветята, подредени посредством изкуството икебана, радва очите на ценителите в галерия „форум“.

    В навечерието на 8-ми март публиката на Хасково може да види комуникацията и допълването между живописните картини на Стойчо Зерлиев и произведенията на Сдружение по икебана „СОГА“ към Асоциацията на завършилите Токайския университет в Япония.

    Изложбата живопис и икебана „Пролетни трепети“ е част от съвместната работа на „Форум“ и Институт за културно наследство България- Италия, с подкрепата на Община Хасково.

    Хармонията между природата и човека е в основата на тази изложба, казва художникът Стойчо Зерлиев. За него жената и цветята са вдъхновители на изкуството, което създава. Жената, след земята, е тази, която създава хармония между всичко, което ни заобикаля, допълва авторът.

    Знаейки, че художникът влага в картините си много свежи цветове, за икебанистите от „СОГА“ симбиозата между картините и икебаната, а след това и аранжирането им, е търсен ефект.

    Икебаната е символ на красотата на природата и на връзката й с човека, разяснява Валентина Герова, която е автор на част от произведенията на древното японско изкуство. Тя е лицензиран сенсейн по икебана, възпитаник на най-модерната школа за изучаването му- Сугецу в Токио. Разказва , че започва да се занимава с икебана преди години, пленена от философията на това изкуство. „Докато подбираш материалите, без да усетиш медитираш, освобождаваш мозъка си изцяло. Икебаната се учи цял живот, защото знанията се наслагват постепенно. Това мога да правя цял живот, независимо на каква възраст съм. Винаги ми доставя удоволствие и открих себе си през икебаната“, разкрива майсторката, която е сред водещите икебанисти у нас.

    Няма икебана, която да се повтаря, всяка е уникална, включително и съдовете, които са използвани в изложбата в галерия “Форум“. Всяка икебана и картините от изложението могат да бъдат откупени и да се превърнат в прекрасен подарък за празника на жената.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини