До края на 2024: Закриват социалните домове, почват пак работа по Хемус и Струма, завършват АМ Европа

Строежът по АМ Хемус започва отново още този месец, съобщи министърът на регионалното развитие Андрей Цеков

До края на 2024 г. ще бъдат закрити и последните 4 социални домове в България. Ще бъде довършена АМ „Европа“, а строежът по АМ „Хемус“ ще бъде подновен този месец. Освен това правителството започва строежа на АМ „Струма“ след години забавяне.

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Днес Министерският съвет даде отчет за свършеното през последните 9 месеца в изпълнителната власт. Цеков заяви, че основна цел на регионалното министерство през следващите 9 месеца ще бъде да се постигне физически напредък в ремонтите. По думите му до края на годината ще се отворят между 60 и 90-километрови нови участъци по автомагистралите.

„До края на 2024 г. ще бъде напълно завършена автомагистрала Европа, която ни свързва с Гърция. Ще има и напредък по магистралата между Видин и Ботевград. Ще се отворят и 30 км от Ботевград до Мездра“, съобщи Цеков.

Той посочи, че с помощта на Народното събрание са били намерени законодателни решения, които да позволят рестартиране на строителството по АМ „Хемус“. Още този месец се очаква строежът по АМ „Хемус“ до връзката с Плевен да се възобнови.

Външният министър и вицепремиер Мария Габриел заяви, че страната ни е напреднала в борбата с трафика на хора и с домашното насилие. Министърът на финансите Асен Василев каза, че приоритети на ведомството са влизане в еврозоната през 2025 г., както и продължаване на политиката за растеж на доходите и подпомагане на бизнеса. НЗОК е приела мярка, която ще позволи да се намалят значително плащанията за ключови лекарства, купувани предимно от възрастни хора, съобщи Асен Василев.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов каза, че постигнатото от българските служби е дало повод за проверката по линия на Шенген. „Именно тази положителна оценка даде повод за стартиране на преговорите за приемане на България в Шенген“, каза министърът. Той посочи, че другата приоритетна линия на работа на МВР е била за справяне с пътния травматизъм. „Убеден съм, че ще продължим да постигаме успехи в тази сфера и ще продължим да намаляваме жертвите по пътя“, заяви той. Министърът посочи, че е нужно да се направят няколко реформи в административните дирекции на МВР.

Министърът на социалната политика и труда Иванка Шалапатова каза, че основен приоритет на ведомството до края на годината ще бъде повишаването на доходите на населението чрез инвестиране в компетенциите на работната сила. „Важно е за нас до края на годината да транспонираме изцяло директивата за определяне на минималната работна заплата“, посочи тя. Важен приоритет е и демографското развитие на България, отбеляза Шалапатова.

„До края на годината искаме да закрием последните четири социални домове в България, което е безпрецендетно“, съобщи тя.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че оказването на помощ на Украйна остава безспорен приоритет за това правителство. Над 7000 тона материални средства вече са били осигурени от България за Украйна. По думите на Тагарев отбранителната индустрия на България работи с максимален капацитет. Амбицията на Министерството на отбраната е над 1 млрд. лв., извън описаните в бюджета, да се инвестират в превъоръжаване на Българската армия.

Министърът на правосъдието Атанас Славов каза, че изминалите 9 месеца са забележителни с това, че представители на обществото са успели да мобилизират силите си, за да се излезе от политическата криза. По думите му визията за бъдещето на управлението е обвързана с конституционните промени. Според него именно те са дали възможност на България да стане пълноправен член на Шенген. Приоритетите на Славов са за реализиране на практика на промените в Конституцията, нови промени в Закона за съдебната власт, които вече са публикувани за обществено обсъждане.

„Ще вземем и стъпки по създаване на закон за лобизма, така че да се знае кой в чий интерес работи“, съобщи министърът на правосъдието.

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков каза, че в сферата на образованието трудно може да се направят големи промени за 9 месеца. В следващите месеци приоритет за МОН ще бъде подобряването на качеството на обучение, както и на научните изследвания. В образователния процес ще се работи за по-голям акцент върху развитието на професионални качества.

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков каза, че промените в здравеопазването също изискват време, а резултатите могат да се очакват след известен период. Водещ приоритет за Министерството на здравеопазването ще бъде изграждането на Национална детска болница.

Министърът на културата Кръстю Кръстев заяви, че основен приоритет остава развитието на културния сектор и създаване на по-добри условия за работа, както и борба за опазването на културното наследство.

Министърът на земеделието Кирил Вътев каза, че основен акцент в работата му са били законодателни промени в подкрепа на местните производители, така че българските продукти да стигат до трапезите на хората.

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков заяви, че са положени първите стъпки по модернизацията на транспортната мрежа в страната. В момента министерството изготвя план за обучение на пилоти на медицинските хеликоптери.

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов каза, че ще продължи да изпълнява икономическите приоритети около общите усилия за присъединяване на България към Шенген и ОИСР. Той отбеляза, че са били открити две нови индустриални зони.

Министърът на енергетиката Румен Радев заяви, че основната цел на екипа му е достъпна, сигурна и устойчива енергия за българските граждани. Той изтъкна, че в следващите 9 месеца основните задачи ще бъдат: да се завърши стратегията за устойчиво енергийно развитие на България до 2050 г., да се продължи реформата по либерализация на пазара на ток на едро, да се запази решителността в разработването на новите ядрени мощности и развитието на преносната инфрастуктура.

Министърът на електронното управление Александър Йоловски каза, че от 1 януари 2025 г. всички български граждани с увреждания ще могат да подадат онлайн автоматично заявление за подновяването им. Приоритет на МЕУ за следващите месеци и година е свързано с централизация на обществените поръчки за електронни услуги. По думите му така ще могат да се направят сериозни икономии, които да бъдат внесени като ресурс в развитието на киберсигурността.

Министърът на туризма Зарица Динкова каза, че всички мерки, заложени до момента от екипа ѝ, са изпълнени. Основният приоритет е да се продължи с прозрачност и ефективност. Министърът на спорта Димитър Илиев обяви, че екипът му е „внесъл спокойствие в системата“, след като заварил много забавени плащания и разединение в сектора.

„Има прекалено много политическо говорене в сферата на спорта. Препоръката ми е да слушаме хората от спортната общественост за това дали са обгрижени“, каза Илиев, намеквайки за нестихващите критики от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини