Евгений Кънев пред Дарик: „Турски поток“ е политически инструмент, който спъва бъдещето на България

 „Геополитическите щети от газопровода са по-големи от финансовите“, заяви икономистът

Турски поток“ е политически инструмент, който спъва бъдещето на България. Това заяви в предаването „Кой говори“ на Дарик радио финансистът и доктор по икономика Евгений Кънев.

Според него след разкриването на Пътната карта за реализация на проекта е станало кристално ясно каква е била целта на изграждането му.

„Газ през Украйна получава Австрия и тя ще започне вероятно от Турски поток от следващата година (по газопровода сега получават Сърбия и Унгария). Това означава, че от началото на следващата година тези три държави ще бъдат изцяло зависими от доставките на синьо гориво през „Турски поток“, обясни Кънев.

Според него тръбопроводът продължава да се използва като политически инструмент от Москва.

„Сприродния газ, „Газпром“ и Русия имат достатъчно силен коз, за да продължават натиска върху Австрия да ни блокира за Шенген. Ние с този газопровод изцяло обслужваме съюзниците на Путин в Европа – Сърбия, Австрия и Унгария“, подчерта финансистът.

По думите на Кънев, геополитическите щети, които понася България са много по-скъпи от финансовите и струват нашето бъдеще, особено ако Австрия продължава да ни блокира за Шенген.

 

Източник: Дарик

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини