Малолетни и непълнолетни престъпници и деца, жертви на насилие, разказват за ситуациите в “Синята стая”

    69 малолетни и непълнолетни престъпници са изслушани през годината в “Синята стая” в Хасково, обясни секретарят на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни Юлия Динкова. 


    Данните сочат, че останалите деца, които основно влизат в стаята, предназначена за даване на показания от подрастващи, са предимно жертви на насилие у дома или станали очевидци на посегателство. В стаята с тях да разговаря психолог или социален работник, а зад непрозрачно стъкло откъм тяхната страна са полицаи, съдии, прокурори. През конферентна връзка се осъществява комуникацията с интервюиращия психолог, за да му се подскажат необходимите въпроси, които той задава по подходящ за децата начин. Основното предназначение на “синята стая” е да се осигури щадяща за изслушване на децата среда, в която им се спестява стреса от присъствие на представителите на съдебните институции и органите на реда.


    Поводът за съобщаването на нелеката статистика бе лекцията с участие на деветокласници от Природо-математическата гимназия "Акад. Боян Петканчин". Тя е част от Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, която е съвместен проект на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката. Откритият урок днес се проведе с участието на окръжния съдия Даниела Николова, зам.- районният прокурор Зорница Проданова. 

    За учениците голям интерес предизвика проведеният симулативен разпит. В ролята на изслушвано дете в съдебна процедура влезе 16 – годишният Георги, за извършено престъпление за шофиране без свидетелство за правоуправление.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини