Как ще изглежда слънчевото затъмнение на Луната и къде може да го гледаме от Земята

В нощта на 24 срещу 25 март ще се случи частично лунно затъмнение, а по-малко от три седмици по-късно, на 8 април, пълно слънчево затъмнение, когато Луната ще закрие нашата звезда.

Тези астрономически събития ще бъдат гледани от милиони хора, но не и от България. Те ще се виждат най-добре над Северна Америка.

Като малка компенсация специалистите на НАСА показват няколко интересни изображения: те демонстрират как биха изглеждали тези астрономически явления от повърхността на Луната и от Международната космическа станция.

И за да не разстройваме ние, останалите жители на Земята, НАСА ни дава възможност да изживеем пълното слънчево затъмнение с предавания на живо и с помощта на най-новата 3D интерактивна технология на американската космическа агенция.

Отворете линка от ТУК

С помощта на мишката или тъчпада щракнете в прозорецa и управлявайте Земята, за да станете свидетели на затъмнението. Изберете своя изглед от четирите опции, увеличете или намалете мащаба, използвайте контролите за време, за да се придвижвате напред и назад във времето и вижте дали сте на пътя на сянката. Вие контролирате всичко с очите на НАСА.

Източник: nauka.offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини