В понеделник ще засвирят сирените, а телефоните?

В понеделник на  01.04.2024г. от 11.00 часа ще се проведе тренировка на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението. Тренировката се тества два пъти годишно в първия работен ден на месец Април и месец Октомври, чрез задействане на акустичните сигнали по чл.18 и чл.19 от Наредбата за реда и условията за функциониране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване на въздушна опасност. Тренировката се провежда с цел техническото състояние на системата.

На сайта на системата BG-ALERT няма уведомление за тестване на системата в понеделник на 01.04.2024г.

Към днешна дата, след наша проверка в управлението на електронната система BG-ALERT, от там ни уведомиха, че нямат информация за паралелни тестове и на системата, чрез която ни уведомява за бедствия и аварии чрез съобщения на телефоните. При проверка и в пресцентъра на МВР отново ни уведомиха, че няма планирано тестване и на системата BG-ALERT. Припомняме ви, че системата BG-ALERT в края на миналата година стресна голяма част от населението, чрез активирането си, което в последствие се оказа непланирана погрешка.

В сайта на системата, 5 месеца по-късно, все още пише че е в тестов период, въпреки проведените в последствие тестове през месец ноември миналата година. Така че, ако получите отново съобщение за тревога на телефона си, да си знаете, че вероятно отново ще е грешка при активиране на електронната система.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини