Как гражданското общество показа среден пръст на градската управа

    Жителите на датската столица Копенхаген са предприели много красноречиви действия, с които категорично са показали протеста си срещу решение на градската управа, като са им показали двуметров бронзов среден пръст.

    Реакцията на гражданското общество е била провокирана от намеренията на градската управа да се направи паркинг на мястото на площад  "Dantes Plads" в централната част на града. Протестът на гражданите, сред които е имало и датски публични личности от сферата на културния живот на страната, е бил под надслов "Red Dante Fuck Q-Park", като Q-Park е предприятието, което е смятало да инвестира в изграждането на подземния паркинг.
    На площада, който е щял да се превърне в паркинг, в момента гордо се извисява бронзова статуя, която показва среден пръст на общинарите и ги олицетворява като прасета в шлифери. 

    Паметникът, който показва отношението на жителите на района


    Арт инсталацията е изработена от твореца Йенс Галшиот и е поставена там в края на 2021 година по повод 100-годишнината на площада и 700-ната годишнина от смъртта на италианския поет и писател Данте Алигиери. Тя е там, за да показва мнението на жителите в района за решението на властите, което все още не е отменено, но е било стопирано от силната гражданска позиция.

    Жителите на датската столица Копенхаген дават красноречив пример за това как гражданите могат да отстояват своите права и интереси, те са били единни и упорити, за да покажат на властимащите, като силно са им казали "Save Dante, Fuck Q-Park".

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини