Бърза промяна: Шефовете на БНБ, Сметната палата и омбудсманът ще излизат в отпуск, за да заемат политически длъжности

Явно изборът на служебен премиер и министри поставят всички на сериозни изпитания. Заради откази от възможни кандидати за тези постове, парламентът предприе спешни промени. Изненадващо се проведе заседание на правна комисия, за да бъде разгледана точка, внесена в последния момент, която дава право на ръководството на БНБ, Сметната палата и омбудсмана да заема длъжност като служебен премиер.

За да бъде разгледана и приета тази точка днес, парламентът дори удължи работното си време в петъчния ден. Комисията се събра по време на почивка на пленарното заседание.
Текстовете, които бяха приети за едно кафе време на първо четене, предвиждат управителят на подуправителите на БНБ и Сметната палата да ползват неплатен годишен отпуск, ако бъдат избрани за служебен министър-председател. След освобождаването си те ще могат да продължат мандата, за който са избрани.


Извън евентуалните задължения на служебен премиер, ръководителите на банката няма да могат да извършват друга платена дейност, освен преподавателска или да членуват в органите на дружества, в които БНБ има участие, уточняват от БНТ.
Депутатите приеха промените на първо четене със 137 гласа „за“. Предлагат и второто четене да мине веднага.

Законопроектът беше внесен от Теменужка Петкова и Анна Александрова от ГЕРБ и Хамид Хамид и Йордан Цонев от ДПС.

От „Възраждане“ и „Има такъв народ“ определиха тези текстове като противоконституционни. Освен това смятат за абсолютно недопустимо влизането по този спешен начин в зала, който нарушава правилника за работа на НС.
Промените се налагат заради бъркотията с конституционните промени, при която се оказа, че в специалните закони – за БНБ, Сметната палата и за националния омбудсман – изрично е записано, че титулярите и заместниците им не могат да заемат друга платена държавна длъжност, освен да преподават на хонорар във висше училище.

 

 

Източник: FrogNews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини