Морал по време на пости?

    На 29 декември миналата година на този сайт (BGVESTINET) бе публикувано писмото ми, изпратено три дни по-рано до кмета на Община Кърджали с копие до

    Президента на Република България, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Областния управител на Област Кърджали, до Светия синод на БПЦ и до Организацията на евреите “Шалом”, шефа на парламентарната група на ДПС, до местните СМИ.

    Вж. https://www.kardjali.bgvesti.net/news/578929/dimitar-dimitrov-porugavat-pametta-na-evreyskata-obshtnost-zhivyala-v-kardzhali

    То изразяваше моя протест и негодувание, че в зоната на мемориален комплекс в близост до две паметни плочи фирма, близка до предишното управление на Община Кърджали, е поставила преместваем павилион за реклама на продажба на апартаменти. Мястото е срещу сградата на съда на кръстовището на бул. “Беломорски” и ул. “Капитан Петко войвода” в подножието на градския стадион, къдетопреди се е намирало еврейското гробище, а до началото 1970те години и градското гробище. Към средата на 1970те години там бе открито официално изграждането на мемориален комплекс и поставен каменен блок с паметна плоча за “Загиналите за свободата на родината през 1878 – 1912”, а впоследствие и беше излята и бетонната стълбищна конструкция с постаменти на бъдещия комплекс. През 2018 г. там е поставен каменен блок с паметна плоча за старото еврейско гробище в Кърджали.

    По официално предоставени ми документни данни теренът в тази част на поземления имот (с идентификатор 40909.109.376) е отредена за братска могила.

    Трябва да призная, че ме изненада почти светкавичната реакция на областно и национално ниво и оперативността на регионално и общинско. Имам основания при товада твърдя, че в случая личната интелектуална почтеност на някои служители на тези административни нива е преодоляла и неутрализирала успешно типичната в такива случаи и по това време на празници бюрократични бездушие и инертност.

    Накратко резултатът към момента е следният:

    Поради установени от компетентните органи законови нарушения – липса на издадено разрешително за ползване на общински терен за поставяне на преместваемо съоръжение – кметът на Община Кърджаливъз основа на изготвенконстативен протокол задължава собственика на фирма „БГ Балканстрой Инженеринг“ ЕООД, да премахне преместваемото съоръжение в двумесечен срок.

    Параграф 22

    По закон премахването – в случая, на преместваемото съоръжение тип мобилен офис контейнер – се извършва доброволно от собственика в определения двумесечен срок. Ако в този срок той не предприеме нищо, т.е. ако „се ослуша“, общинската администрация определя фирма, която да извърши премахването, а след това „ослушалият“ се собственик на премахнатия обект възстановява разходите на общината.

    Междувременно на централно ниво от София надзорният орган за строителен контрол разпореди на местното си подразделение в гр. Кърджали да осъществи контрол върху действията на общинската администрация до законосъобразното приключване на случая.  При наличие на основание по Закона за устройство на територията то трябва да предприеме действия, съобразно компетенциите си.

    Въз основа на наличната ми кореспонденция не може да се определи точно кога изтича определеният двумесечен срок. Той тече от момента на получаването на констативния протокол от фирма „БГ Балканстрой Инженеринг“ и най-вероятно ще приключи не по-късно от края на идната седмица – или началото на по-следващата.

    Това се пада в период, когато три от световните религии отбелязват едни от най-значимите си празници, свързани с духовно пречистване. Затова и от началото на март до началото на май при тях се пости. В ход са постите за католическия (на 31 март) и православния (на 5 май) Великден. Еврейският им еквивалент – Пасха се пада от 22 до 30 април. Рамазанът тази година е от 10 март до 9 април.

    Смисълът на моето писмо-протест във връзка с рекламния павилион тип фургон е, че поставянето му на определено за братска могила място с две паметни плочи е преди всичко грехота. Това, доколкото става ясно от изпратената ми по случая кореспонденция, е допуснато с решение на предишния кмет, който някъде по същото време при среща с Папата в Рим искаше да изграждамонумент за приноса на междуетническия модел в Кърджали за“…развитието на обществото, и за изграждане и възпитание на следващите поколения.“

    Несъмнено „благородните“ намерения за паметник на религиозната толерантност като част от предизборната кампания на бившия градоначалник не са били безкористни, а на фона на разрешението за рекламен павилион – направо лицемерни.

    Поставянето на търговски офис контейнер с рекламна цел на на практика свято място в града си е греховно – не без основание притчата за търговците в храма надхвърля нравствено рамките на една отделна религия. И доброволното премахване на последиците от греховни деяния си е морален и етичен, а не само религиозен дълг.

    Да видим, дали в нашия случай ще станем свидетели на проява наморален акт на добра воля.

    Димитър Димитров

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини