Контрабандни злато и сребро за над 70 бона разкриха на границата с Турция

Три случая на опит за контрабанда на златни и сребърни накити са разкрити на Граничния пункт „Капитан Андреево“. Митничарите са ги засекли при отделни проверки в превозни средства и в преминаващи през граничната зона пътници пеша.

Засечените недекларирани бижута са с общо тегло 2,7 килограма.

При първия случай на пункта пристига автобус с турска регистрация. В превозното средство, управлявано от турски гражданин, пътували 19 пътници от Турция за Румъния. В зоната за митническа проверка всички те заявили, че не пренасят стоки, подлежащи на забрани и ограничения при внос. Автобусът е селектиран за щателна митническа проверка, включително с рентгенова апаратура, при която около двигателя са отбелязани необичайни плътности. При последвалата физическа проверка във въздухопроводните тръби над двигателя на превозното средство са открити 4 пакета, съдържащи изделия от бял метал. Според направената от вещо лице експертиза откритите общо 340 изделия, сред които пръстени, колиета, медальони, синджири гривни, обици са от сребро проба 925 с общо тегло 1499 грама на стойност 5396 лева. Установено е, че бижутерийните изделия са собственост на шофьора на автобуса.

При другия случай недекларираната стока е открита при личен преглед на мъж, който пристигнал на пункта пеша. Той е турски гражданин и заявил, че пътува от Турция за Румъния и няма нищо за деклариране. При проверката му обаче под якето, с което е бил облечен, е открит пакет с малко над 600 гр. златни и сребърни накити, които според експертната оценка са на стойност 52 535 лева.

Третият опит за контрабанда е засечен в лек автомобил, с чужда регистрация. В него са открити 158 грама златни изделия. Те били укрити в дамска чанта на турска гражданка, която пътувала в колата.Според експертната оценка изделията са от 14-каратово злато на стойност 13 547 лева. 

Контрабандно пренасяните златни и сребърни изделия са задържани. На тримата нарушители са съставени актове по Закона за митниците.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини