Участници от танцовите училища в Скопие и България на фестивалната сцената в Хасково за камерни изпълнения

Изображение 1 от 4

    Участници от Държавното музикално-балетно училище „Илия Николовски - Луи" в Скопие и от всички професионални танцови училища в България ще са част от 21-ото издание на Национален фестивал на камерния танц, който ще се проведе в края на тази седмица в Хасково.

    Това е второто издание на фестивала с международно участие, подчерта заместник-кметът Мария Вълчева на пресконференция по повод старта на танцовия форум. Събитието е част от културния календар на града. Изпълненията, включени в него, ще се проведат между 26 и 28 април.

    Основните организатори от Младежки център-директорът Катя Демирева и хореографите и ръководители на танцови трупи -Галина Щерева и Мая Габровска подчертаха, че през тази година регистрират най-високия брой на заявки за участие за 21-годишната история на Фестивала. Според регламента в него участват трупи от до осем души. Тази година ще се включат над 50 формации и повече от 550 участници. За първи път на хасковска сцена от страната ще се изявят състави от Ябланица и Книжа. Ще бъдат представени над 430 танца.

    Конкуренцията ще е в четири направления: български народни танци, класически танци, характерни танци и съвременни танци.

    Наблюдава се повишен интерес в направление „Български народни танци", както при Професионалистите, така и при непрофесионалистите. Гостите от Северна Македония ще се включат в клас „професионалисти“ основно със солови балетни изпълнения.

    Организаторите подчертаха, че са изключително щастливи, че Фестивалът в Хасково става все по предпочитано място за изява на професионалистите. Възпитаниците на българските танцови училища идват за участие на сцената в южния град заедно с част от своите преподаватели. Това дава възможност за местните ръководители и хореографи, както и за всички гостуващи, да направят добри контакти и да сверят часовниците си за работата си с голяма част от колегите си, посочи Галина Щерева.

    За първи път тази година професионалното жури в състав: Мирослав Димитров Главен художествен ръководител на ТА“ Пирин"- Благоевград, Цветанка Гергинова - Директор на Артс Дивелъпинг Център "G" и Арт директор на Студио за модерен танц "G", и премиер-солистът и репетитор на Софийската опера и балет Росен Канев, ще присъдят награда за танц, създаден специално за участие във Фестивала.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини