Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ПП-ДБ взривиха възможността за диалог с ГЕРБ, предупреди Тома Биков

С гласовете на ПП-ДБ, „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ 49-ото Народно събрание гласува оставката на председателя си - Росен Желязков от ГЕРБ, ден преди парламентът да излезе във ваканция заради предстоящата предизборна кампания.

Шестата поправка на Конституцията въведе непрекъсваемост на законодателната власт - затова парламентът остана същият след падането на редовния кабинет. НС обаче взе решение миналата седмица, с което се разпусна по време на предизборна кампания, за да не се използва трибуната за агитация.

Искането за оставката бе внесено от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), които вчера решиха да се присъединят към настояването на опозицията за оставка на Желязков - първо подеха инициативата от „Възраждане“, а към тях се присъедини БСП. „Има такъв народ“ (ИТН) настояват да внесат свои мотиви за оставката му.

ПП-ДБ мотивират искането си с цялостното поведение на Желязков като ръководител на парламента. Според тях председателят на парламента злоупотребява с власт и правомощия и работи в интерес на ГЕРБ.

Като конкретни мотиви те посочват, че Желязков е нарушил процедурата по предсрочно прекратяване мандата на управителя на здравната каса Станимир Михайлов, че системно злоупотребява с правото по член от правилника на парламента и нарушава провеждането на парламентарния контрол.

Тома Биков от ГЕРБ обяви аргументите за несериозни и искането за оставката на Желязков за чисто политическо.

„Този ясен политически акт ще има ясни последствия. Може би е някакъв ваш тактически заход за предизборната кампания, но ние приемаме това като взривяване на възможността на водене на диалог между ГЕРБ и ПП-ДБ в средносрочен и дългосрочен план. Вие какво си мислите, няма значение“, каза той.

Станислав Балабанов от ИТН каза, че те ще гласуват за оставката на Росен Желязков, защото те, а не ПП-ДБ са опозиция. Той обяви, че ИТН напускат залата и ще се върнат, когато „свърши този фарс“.

Георг Георгиев от ГЕРБ взе думата и засипа ПП-ДБ с множество обиди и обвинения - нарече ги „партия на пуделите, контрабандистите и наркотафикантите“. Бившият премиер Николай Денков отвърна, че хората в България знаят, че това, което е разказал Георгиев, се отнася на 100% за ГЕРБ и ДПС.

Йордан Цонев от ДПС направи процедура по прекратяване на дебата с думите, че дебатът е позорен, а има две важни точки за деня - обсъждане на Пътната карта за климатичната неутралност и решението за отлагане на излизането на либерализирания пазар за ток. Предложението му се прие. Мирослав Иванов от ПП-ДБ обяви, че процедурата за прекратяване на дебата е в нарушение на правилника.

„Смятам, че процедурата на г-н Цонев целеше да запази достойнството на НС и да прекрати един дебат, който не се движеше в добра посока“, заяви зам.-председателят на НС Росица Кирова (ГЕРБ).

В края на дебата Росен Желязков взе думата:

„Аз няма да говоря политически. По презумпция би трябвало да се говори по-дефанзивно. Няма да навеждам доводи към политически мотиви. Има една мисъл на един велик афорист, който казва, че понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут. Всички ние в тази зала сме хора. Пратени от други хора, за да работим за тях, Като хора имаме нашите слабости и страсти, но ние като народни представители трябва да имаме отговорност, честност и почтеност. И още едно качество, което понякога губим, и то е човещина. Тези хора в залата (от КНСБ гледат заседанието - бел. ред.) очакват наше важно решение.

Сега сме в периода на Страстната седмица и е важно и да потиснем и грубостта, и егото, а на преден план да е смирението. По този повод, а и по повод гласуването, което ще бъде с конститувен ефект - искам да ви благодаря за доверието и да се извиня, ако някого съм засегнал като човек. За мен беше чест да бъда председателят на 49-ото Народно събрание."

ГЕРБ и ДПС го аплодираха на крака. Зам-председателят Росица Кирова (ГЕРБ) се разплака.

След това се премина към гласуване. От 232 гласували народни представители, „за“ бяха 129, „против“ - 103, нямаше въздържали се. Само ГЕРБ и ДПС гласуваха против.

Тази сутрин заседанието започна с провален опит за събиране на кворум, след като ГЕРБ и ДПС целенасочено не се регистрираха в опит да спрат гласуването по оставката на Желязков, както и 8 депутати от ПП-ДБ и 6 от БСП. След почивка проверката на кворум бе успешна.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини