Захари Карабашлиев гостува на „Южна пролет“ в обновеното Кирково училище

    Писателят Захари Карабашлиев гостува в Хасково в рамките на литературните дни „Южна пролет“ в обновеното Кирково училище.

    Титулованият автор представи романа си пред местната публика „Рана“.       

    Това е разговор за паметта, каза преди да бъде дадена думата на Карабашлиев Георги Станков, който представи автора и книгата му.

    На откриването на обновеното културно-историческо пространство, посветено на хасковските будители, историкът д-р Веселина Узунова от Регионалния исторически музей разказа историята, която е допълнила с новите си открития, на Кирковото училище. Къщата е построена през 1882 година. Била е дом на книжовността и изконните български книжовни традиции. Собственикът й я дарява на местната община.

    На събитието тази вечер колегата й от Музея Милен Вълчев представи и един от гостите-изследователя на проф. д-р Асен Златаров- магистър-фармацевтът от Пловдив Кристиан Ковачев.  Той изненада присъстващите с подаръка, който донесе за експозицията на Кирковото училище, част от която е посветена и на известния хасковец -химико-органик и биохимик. Разбрал за реставрацията на Кирковото училище и за това, че в него има посветен кът на Златаров, той се е свързал с РИМ и тази вечер подари за експозицията том от емблематичния труд на професора по броматология (наука за храненето) от 1933 година, с автограф на автора.

    Кирковото училище е паметник на културата с национално значение. Възрожденската къща отвори отново врати след десетилетие, след цялостното й обновление по проект „Ревита“ , подкрепен от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини