Благотворителна изложба на икони, рисувани от деца, ще дари средства за храма „Св. Иван Рилски“

Икони, рисувани от деца, показва дни преди Възкресение Христово Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково. Изложбата е под надслов „Имаш само това, което си дал”. Тя включва близо 40 рисунки на възпитаници на местната арт школа „Пастело”, с ръководители Даниел Русев и Калина Чакалова. Техните ученици рисуват по темата след посещение в отдел „Изкуство” на библиотеката, където са имали възможност да се запознаят с репродукции на икони от Средновековието и Възраждането на прочути майстори като Андрей Рубльов, Теофан Грек, Захарий Зограф, Никола Образописов, Станислав Доспевски.

За по-добрите резултати при работата на младите художници допринася чрез изнасянето на открит урок известният хасковски иконограф Злати Гочев.

Иконите от изложбата „Имаш само това, което си дал” могат да бъдат откупувани, а средствата ще бъдат дарени за довършването на храма в хасковския квартал „Орфей“ -“Св. Иван Рилски“.

Единият от ръководителите на школа „Пастело“ -Даниел Русев също ще се включи в благотворителната акция, като дари икона за християнската обител, рисувана от него и в памет на скъп човек.

Изложбата е на 30 април в Регионалната библиотека от 17.30 часа.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини