Гордана Силяновска се закле като президент и нарече страната си Македония. Гръцкият посланик напусна залата

Новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова встъпи в длъжност, след като положи клетва пред парламента в Скопие.

"Заявявам, че съвестно и отговорно ще изпълнявам функцията президент на Република Северна Македония...", прочете първите думи от клетвата председателят на парламента Йован Митрески, след когото Силяновска произнесе "Заявявам, че съвестно и отговорно ще изпълнявам функцията президент на Македония", съобщи БТА.

В предизборната си кампания Силяновска неколкократно заяви, че няма да използва северна в името на държавата, което бе променено с Преспанския договор с Гърция от 2018 г. Това отвори пътя на страната към членство в НАТО.

В присъствието на представители на дипломатическия корпус, премиера на Северна Македония Талат Джафери, министри, бившият президент, издигнат от ВМРО-ДПМНЕ Георге Иванов, представителите на съдебната власт, на Генералния щаб на армията, главите на религиозните общности и др., в първото си изявление като президент Силяновска заяви, че думите ѝ са "в битка с емоциите", защото не е вярвала, че изборът ѝ ще стане факт.

"Единственият човек, който твърдеше, че това ще се случи", е председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, каза тя.

 

"Ще бъда президент и на лявата, и на дясната страна (на седящите в парламентарната зала). Ще бъда президент на всички граждани, няма да правя разграничение нито по етнос, нито по религия, нито по пол, нито по каквото и да е", заяви новият президент.

Посланикът на Гърция в Република Северна Македония София Филипиду е напуснала залата на парламента в Скопие, след като в клетвата си при встъпването в длъжност новоизбраният президент Гордана Силяновска нарече страната "Македония", а не с конституционното ѝ име.

Случилото се бе съобщено за първи път от депутата от ВМРО-ДПМНЕ и бивш министър на външните работи Антонио Милошоски в профила си в платформата Х, а изданието "360 градуса" пише, че е получило потвърждение за това и от посолството на Гърция в страната.

"След указания на Министерството на външните работи на Гърция, посланик София Филипиду напусна залата", казват от гръцкото посолство за изданието.

Филипиду, заедно с останалите посланици, акредитирани в страната, бе поканена на церемонията.

В последните дни медиите в Гърция писаха, че страната внимателно ще следи думите на Силяновска по време на инаугурацията ѝ.

Голяма част от словото на новия македонски президент бе насочено към жените, "които знаят как да се грижат за всички останали, не само за себе си", които трябва да присъстват по-сериозно в политиката, независимо, че на Балканите обществото е патриархално, но "силните жени могат да решават проблемите по различен начин".

Силяновска заяви, че ще се опитва с новия парламентарен състав да работи така, че да убеждава, че ветото, което президентът има право да налага, често не е нужно, че компетентността е критерият, от който ще се води в случаите, когато трябва да определя представителите на президента в различни съвети, а "върховенството на закона е това, което може на направи тази държава европейска".

След тържествената клетва в парламента на Северна Македония трябва да бъде осъществено предаването на президентския пост в резиденцията "Вила Водно". Предстои и среща на четири очи на Силяновска със Стево Пендаровски, чийто мандат изтече днес.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини