Най-ниските температури през юни у нас ще са между 10 и 15 градуса, а най-високите - до 36 градуса

Най-ниските температури през юни у нас ще бъдат между 10 и 15 градуса, а най-високите - между 31 и 36 градуса, съобщава за БТА главен асистент д-р Красимир Стоев, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Тази година през юни се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 20 и 22 градуса, по долината на река Струма - около 23 градуса, за високите полета - между 17 и 19 градуса, а за планините - между 4 и 12 градуса. 

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в равнините е между 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - между 30 и 50 литра на квадратен метър, а в планинските райони - от 70 до 130 литра на квадратен метър

През първото десетдневие на юни ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, но температурите ще са високи - до 34-35 градуса

През повечето дни от първото десетдневие на месеца въздушната маса над страната ще е неустойчива, ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. През първите дни от юни въздушният пренос ще е от югозапад и температурите ще бъдат по-високи от обичайните, на места максималните ще достигат до 34-35 градуса. В средата на десетдневието от северозапад ще проникне хладен въздух, температурите ще се понижат и доближат до обичайните за периода.     

В началото на второто десетдневие се очаква временно повишение на температурите. През първите дни от периода и в края на десетдневието ще е неустойчиво, на места в страната ще има валежи и гръмотевични бури. В средата на десетдневието ще е по-спокойно, с повече слънчеви часове.

През третото десетдневие ще има по-продължителни периоди със слънчево време и с по-високи температури. Вероятност за краткотрайни валежи и гръмотевични бури има в началото и края на десетдневието. 

Кои са характерните особености на юни?

Юни е най-дъждовният месец в Западна България и в планинските райони. Често от северозапад нахлуват влажни океански въздушни маси и падат краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Характерно явление за месеца са градушките. 

Веднъж на десет години през юни в планините вали и сняг. Обикновено през месеца има много слънчеви дни и температурите достигат типично летни стойности.

Астрономическото лято започва на 20 юни, в 23 часа и 50 минути

Астрономическата справка показва, че в началото на месеца слънцето изгрява в 5 часа и 51 минути, и залязва в 20 часа и 58 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 7 минути. 

В края на месеца слънцето изгрява в 5 часа и 52 минути, и залязва в 21 часа и 8 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 16 минути.

Луната през месеца е в следните фази: на 6 юни е новолуние, на 14 юни е първа четвърт, на 22 юни е пълнолуние, а на 29 юни е последна четвърт.

Началото на астрономическото лято е на 20 юни, в 23 часа и 50 минути, когато е лятното слънцестоене, съобщава Красимир Стоев. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини