Firefox може никога да не преодолее 25% на пазара

Тенденцията от последните години, показваща стабилен ръст на браузъра Firefox,явно вече не е актуална. За последната година количеството потребителите на браузъра на Mozilla напомня вълна с два върха и само преди три месеца изглеждаше, че за първи път в своята история Firefox ще преодолее границата от 25%. Това беше през ноември, но този браузър вече губи потребители. При това, както съобщава Ars Technica, през миналия месец всички браузъри освен един са загубили потребители. Единственият, който увеличи своя пазарен дял е Google Chrome. 

 

През януари малки загуби понесе IE – той загуби 0,6% от потребителите, Firefox загуби 0,18%, Safari – 0,06%, а Opera – 0,03%. Chrome напротив, получи 0,41% нови фенове.

Напомняме, че Google доста активно се занимава с рекламата на своя браузър – тя е поместена на много сайтове (YouTube.com, Google.com и др.), подписано е споразумение със Sony за инсталиране на браузъра в компютрите на тази компания, а договорът с производителя на антивируса Avast позволява на компаниите взаимно да рекламират и предлагат своите продукти. 

Освен това, позициите на Internet Explorer могат забележимо да се стопят – както е известно, от 1 март Microsoft предложи на потребителите с Windows XP, Vista и Windows 7 сами да избират браузър по подразбиране в компютъра си.

Ще отбележим, че след появата на финландския браузър Opera 10.5, неговите позиции могат да се заздравят. Що се касае до Firefox, пуснатата преди два месеца финална версия 3.6 няма да позволи на Mozilla да увеличи своя пазарен дял, макар общото количество потребители на 3.6 вече да са 5,16%. БраузърътSafari, за разлика от Opera, Firefox и Chrome е достъпен само за Windows и Mac (няма за Linux), при това отдавна сериозно не е обновяван, затова вероятно постепенно ще започне да губи потребители, поне до появата на по-свежа версия.

Източник: pcworld.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини