Събарят опасно общежитие, 1/3 от парите за Околовръстното – в две стойки за байраци

Най-късно до 3-4 месеца ще бъде премахната постройката на бившето ученическо общежитие, намираща се югоизточно от сградата на димитровградската Професионална гимназия по химични и хранителни технологии. За това се зарече депутатът от ГЕРБ Иво Димов, с чието съдействие се работи в посока за финансиране събарянето на опасното здание.

Понастоящем тече набор на кандидатстващи оферти на фирми, желаещи да изпълнят дейностите по заличаване на постройката. Процедурата е стартирана от Министерството на образованието, младежта и науката, на чието пряко подчинение е и местната професионална гимназия. Едва след класиране на предложенията ще се пристъпи към финансиране и изпълнение на начинанието. По думите на димитровградския народен представител, от ведомството на министър Сергей Игнатов са обещали да броят по-голямата част от парите за събаряне на общежитието. Остатъкът се очаква да поеме Общината.

Въпросът с премахване на обгорялата постройка, която от години крие потенциална опасност от рухване в училищния двор на ПГХХТ "Проф. д-р Асен Златаров", бе поставен от местната изпълнителна и законодателна власти при последните посещения в Димитровград на ключови правителствени представители. При гостуването си през декември с проблема бе запознат и лично министър Сергей Игнатов, който се ангажира с разрешаването му.

Несериозно е твърдението, че Държавата е абдикирала от проблемите на регионите, в частност – на Димитровград. По този начин депутатът от ГЕРБ и бивш председател на местния парламент коментира шумно изразеното от доскорошните си колеги недоволство против дупките на пътищата, държавна отговорност. Припомняме, че седмица преди Великден общински съветници и граждани блокираха за половин час околовръстния Панорамен път в посока Стара Загора.

Солидарен съм с гражданската позиция на бившите колеги, но не приемам начина, по който бе изразена тя, категоричен бе Димов. Според него, блокирането на автотрафика е крайна форма на протест, когато всички останали възможности за комуникация между институциите са изчерпали смисъла си. Като едно от най-активните лобита на Димитровград в централната законодателна власт, Димов се зае да търси съдействие от ресорната Агенция “Пътна инфраструктура”. Нещо, за което наскоро настоя и кметът Стефан Димитров в опитите да издейства целево финансиране от Държавата.

Като вариант за възможно решение на казуса Димов загатна, че би могло да се търси финансиране по линия на Оперативна програма “Транспорт”. Народният избраник от листата на ГЕРБ обаче попита риторично защо въпросът се поставя от обществото ребром едва сега. И даде за пример времето преди настъпване на икономическата криза, когато Държавата разполагаше с необходимия финансов ресурс. Пари тогава се разхищаваха безотговорно, без конкретен умисъл за подобряване битието на хората, подчерта Димов.

Над 700 000 лв. са нужни за реконструкция на запуснатия от десетилетия околовръстен Панорамен път. Същевременно само преди година правителството на БСП, НДСВ и ДПС е похарчило в Хасковско по безотговорно престъпен начин четвърт милион лева за два метални пилона за байраци.

Източник: dgpazar.eu

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини