Откриха в Димитровградско един от трите познати в света печата на Контостефан

Уникален матричен печат на византийския пълководец Контостефан е сред най-ценните находки, открити при разкопките на древното селище-некропол, намиращо се в землището на димитровградското село Крум. Днес част от артефактите бяха показани пред журналисти на импровизирана презентация в сградата на димитровградския Исторически музей. Печатът на видния византийски ноенноначалник е един от трите, открити в света.

Лично археоложката от БАН Емилия Евтимова опита да разбули тайните на древната цивилизация, населявала някога нашите земи. Гордост на научните работници са и множеството старинни монети, намерени при разкопките. Това, според Евтимова, говори за добре развита търговия в селището, съществувало през XI и XII-и век. В подкрепа на думите й са и откритията на археолозите, че в района се е процъфтявало производство на различни изделия от стъкло. Изпод пластовете земни маси участващите в разкопките се натъкват и на останки от параклис. От 2004 година досега са изровени и множество земеделски сечива, керамична посуда и въоръжение, характерно за Средновековието.

Общо 160 000 лева е коствало финансирането на разкопките, пресметна Евтимова в края на шестгодишната дейност на своите колеги. Тук те започнаха работа след като се разбра, че част от древното селище ще попадне под трасето на реконструираната железопътна линия Пловдив-Свиленград. По-голямата част от средствата са били предоставени от Национална компания “Железопътна инфраструктура”. Финансиране е имало и по линия на Европейския съюз, обясни представителката на БАН. Тя съжали, че през годините немалка част от обектите с археологическа стойност многократно са ставали обект на иманярски набези.

Източник: dgpazar.eu

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини