Димитровград сменил три герба за 63 години

Първият герб на Димитровград, снимка kultura.bg

В 63-годишната си история Димитровград е имал три герба, които отразяват характерните за времето си елементи и за добро или лошо те са част от историята на младия град. Това каза пред аудиторията на научната конференция за димитровграската архитектура, изкуствоведа Ралица Цветкова - Гелева, която говори за монументалното изкуство в града и многобройните му паметници. Форумът с научините светила от БАН продължава втори ден в зала "Гросето".

Според нея обичайните за времето на социализма символи и знаци изобилстват в Димитровград, което е нормално за началото на 60-те години на миналия век, когато са се появили повечето от тях. Ралица Гелева не пропусна да отбележи как са се променили според времето си трите герба. Първият, изработен от  Александър Поплилов има надпис "За социализъм". Вторият се появява след 1960 година, подобен е на първия герб, но социалистическият лозунг е сменен с името Димитровград.

Половин век по-късно бригадирският град сменя тотално своя символ. Новият герб е изработен през 2001-а година от старозагорския художник Христо Танев. В него той влага символиката на датата на създаването на града - 2 септември 1947 г. и това, че са обединени три села. Променя се и надписа под символа на Димитровград - "Аз съм и ще бъда", което изкуствоведите тълкуват като послание за бъдещето на града. 

Новият герб на града
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини