Безработни и работодатели от Димитровград на четири очи

Директна среща между млади хора без работа и димитровградски фирми, които предлагат свободни места се проведе днес в Бюрото по труда. Десетки току-що завършили момичета и момчета и тинейджъри без работа изпълниха коридора на бюрото. Срещата бе част от организираната за пръв път в Димитровград младежка трудова борса, която обхваща безработни до 29 -годишна възраст. "Разпратили сме покани до над 20 фирми да участват в борсата, отзоваха се осем от тях", коментира директорът на Бюрото по труда Антония Тюйлиева. Младите хора са най-голямата група на регистрираните без препитание лица, обясни още Тюйлиева. Тя допълни, че съвсем наскоро 80 момичета и момчета за завършили обучение, което дава шанс за реализация на младежите в България по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Безработните са придобили компютърна грамотност и чужд език за три месеца, което е още едва възможност да си намерят работа.

Младежката трудова борса доведе в Димитровград и шефа на Регионалната служба по заетост в Хасково Коста Костов. Да подкрепи начинанието бе дошъл и кмета на общината Стефан Димитров, както и лидера на КНСБ Ангел Димитров. Гостите дадоха официален старт на инициативата, заедно с домакините от Бюрото по труда и директора Антония Тюйлиева.

За пръв път на такава борса днес попадна и 25 -годишната димитровградчанка Донна Хубенова. Младата жена е завършила интензивен курс по английски език по програмата за подкрепа на младите хора. Донна няма работа от април миналата година, надява се да намери препитание в областта на администрацията и контактите с хора. Момичето е бакалавър по публична администрация и стопанско управление, в момента завършва финансов менидмънт. Казва, че в малкия град е най-трудно да намериш работа, защото освен малкото свободни места има и изискване за стаж, което младите хора няма как да покрият.

Донна Хубенова се надява да намери работа в областта на публичната администрация
Младите хора се тълпяха в коридора на Бюрото по труда, за да се срещнат с работодателите
Иван Ванчев, който е представител на голяма застрахователна компания, бе дошъл да се запознае с потенциални служители

Повечето димитровградски фирми, уважили поканата на младежката борса бяха от областта на текстилната промишленост, строителството и застраховането. Част от тях предлагаха работа, друга само проучваха възможности и не бяха обявили свободни места. 

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини