Читалище прави културен филм за Одрин

Здравко Нейчев

Документален филм за културно-историческите български паметници в Одрин е подготвило димитровградското читалище "Васил Левски", похвали се неговия председател Здравко Нейчев. Той е режисьор на 40-минутната лента, която разказва за двете български църкви в Одрин "Св.Георги" и "Св.Константин и Елена", и за българското гробище в турския град. Снимките са дело на Веселин Караджов, който е работил и по монтажа на филма.

Здравко и Веселин разказаха пред Dimitrovgrad.bgvesti.net, че идеята се е родила спонтанно, а целта е да се напомни на хората за богатото историческо наследство на България и зад граница. Затова и лентата носи заглавието "Дирите на българщината в Одрин". По време на снимките екипът на читалището е разчитал изключително много на отец Александър Чакърък, който се грижи за една от българските църкви. Във филма има и мнения на български изселници, живеещи от години в Турция и на специалисти. От читалището все още умуват кога ще бъде официалната премиера на лентата, засега е ясно само, че ще е през следващия месец.

Веселин Караджов

В началото на август читалище "Васил Левски" организира и регионален медиен форум, на който се надяват да се дискутира ролята на печатните и електронни издания в развитието на гражданското общество. Проявата стартира в 10.30 часа на 10 август в залата на читалището в Димитровград.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини