Държавата резна бюджета на Димитровград, падат и заплатите

С 510 000 лв. е намалена републиканската субсидия в бюджета на община Димитровград, която е близо 13 000 000 лв. каза кметът Стефан Димитров. Точната цифра на орязаното държавно финансиране той съобщи на среща със селските кметове днес. Според градоначалника най-сериозно са намалени парите за образованието и здравеопазването - общо 221 000 лв. Орязани са парите и за капиталовите разходи в общината с близо 30 000лв., а средствата, предвидени за ремонт на улици са с 30 000 по-малко. Стефан Димитров коментира, че това ще рефлектира върху заплатите на работещите в тези сектори и на различни предварително планирани проекти в общината.

Намаленият бюджет ще бъде тема на августовската сесия на общинския съвет, която е планувана за 26 следващия месец. По закон до края на август Общинският съвет трябва да приеме актуализираната финансова рамка на бюджета, припомни Димитров. Той призова кметовете от селата в общината също да свиват разходите предвид създалата се ситуация.

Селските кметове сигнализираха за служебно надписани сметки за вода в административните сгради в селищата на общината. В бившата ритуална зала в Черногорово например ВиК изравнило сметката за вода за последните 5 години и се оказало, че има натрупани 66 куб.м. разказа кмета на селото. Кметицата на Скобелево отказала да подпише показанията на почернелия водомер в кметството, защото не виждала цифрите, които били написани. От местната администрация са решили занапред да засичат показанията на водомерите, паралелно със служителите от местното ВиК.

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини