23 °C

Жители на блоковете с паната чакат да ремонтират фасадите им

Живеещите в шестте блока на димитровградската улица "Христо Смирненски" върху фасадите на които има художествени пана на известни български творци смятат, че те ще се ремонтират безплатно. Това разказаха самите обитатели, запитани дали знаят, че художествените произведения се борят за статут на паметници на културата. В блоковете живеят малко млади хора, преобладават пенсионери, които прекарват времето си на пейките.

Деля Вълкова от блок 6 чула наскоро, че се говори за композициите върху блока й, но не знаеше кой и кога ги е поставил. Жената разбрала от комшийка, че общината иска да опази паната и решила, че ще се прави саниране или поне ремонт на фасадата. "Много се зарадвахме, че ще направят нещо за блока, че се кърти, мазилка пада и така е от години", казва Деля.

Съседката й Недялка Паскалева от блок 8 бе по- информирана за това какво е паметник на културата. Димитровградчанката смята, че идеята е хубава, за да останат за поколенията тези мозайки с художествена стойност. "Не сме знаели, че са толкова ценни", допълва Недялка, за която авторите на творбите също не са известни.

Баба Деля от блок 6 мисли, че ще ремонтират фасадата, заради паната

За опазване на монументалните пана върху блоковете на ул."Христо Смирненски" и върху две от жилищните сгради на бул."Раковски" да заговори в средата на август по време на пленера Димитровград 2010. Тогава академик Светлин Русев, председателя на СБХ Ивайло Мирчев и останалите художници обещаха да подкрепят общината в идеята мозайките и паната да получат статут на паметници на културата. 

Паната са завършени през 1973 година и носят различни имена. Това е наречено "Плодородие"
Недялка Паскалева от блок 8 не знае кога са направени паната, тя живее тук повече от 30 години

Художествените пана и мозайки са завършени през 1973 година, показва справка в Историческия музей в Димитровград. Шестте, разположени по блоковете на ул."Христо Смирненски" са изработени от Атанас Яранов и Стефан Гатев и носят различни имена - "Плодородие", "Река Марица","Древна история" и др. Автори на двете цветни мозайки върху блоковете по бул."Раковски" са Атанас и Минчо Яранови и Божидар Овчаров. Те са кръстени съвсем в унисон с времето през 70-те години -"Мирен възход" и "Семейство".

Двете мозайки върху блоковете по "Раковски" -"Мирен възход" и "Семейство"

Т.Милева 

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
26 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
26 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
26 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
26 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
26 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
26 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
26 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
26 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
26 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
26 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
26 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
26 сеп 2020
Последни новини