Жители на блоковете с паната чакат да ремонтират фасадите им

Живеещите в шестте блока на димитровградската улица "Христо Смирненски" върху фасадите на които има художествени пана на известни български творци смятат, че те ще се ремонтират безплатно. Това разказаха самите обитатели, запитани дали знаят, че художествените произведения се борят за статут на паметници на културата. В блоковете живеят малко млади хора, преобладават пенсионери, които прекарват времето си на пейките.

Деля Вълкова от блок 6 чула наскоро, че се говори за композициите върху блока й, но не знаеше кой и кога ги е поставил. Жената разбрала от комшийка, че общината иска да опази паната и решила, че ще се прави саниране или поне ремонт на фасадата. "Много се зарадвахме, че ще направят нещо за блока, че се кърти, мазилка пада и така е от години", казва Деля.

Съседката й Недялка Паскалева от блок 8 бе по- информирана за това какво е паметник на културата. Димитровградчанката смята, че идеята е хубава, за да останат за поколенията тези мозайки с художествена стойност. "Не сме знаели, че са толкова ценни", допълва Недялка, за която авторите на творбите също не са известни.

Баба Деля от блок 6 мисли, че ще ремонтират фасадата, заради паната

За опазване на монументалните пана върху блоковете на ул."Христо Смирненски" и върху две от жилищните сгради на бул."Раковски" да заговори в средата на август по време на пленера Димитровград 2010. Тогава академик Светлин Русев, председателя на СБХ Ивайло Мирчев и останалите художници обещаха да подкрепят общината в идеята мозайките и паната да получат статут на паметници на културата. 

Паната са завършени през 1973 година и носят различни имена. Това е наречено "Плодородие"
Недялка Паскалева от блок 8 не знае кога са направени паната, тя живее тук повече от 30 години

Художествените пана и мозайки са завършени през 1973 година, показва справка в Историческия музей в Димитровград. Шестте, разположени по блоковете на ул."Христо Смирненски" са изработени от Атанас Яранов и Стефан Гатев и носят различни имена - "Плодородие", "Река Марица","Древна история" и др. Автори на двете цветни мозайки върху блоковете по бул."Раковски" са Атанас и Минчо Яранови и Божидар Овчаров. Те са кръстени съвсем в унисон с времето през 70-те години -"Мирен възход" и "Семейство".

Двете мозайки върху блоковете по "Раковски" -"Мирен възход" и "Семейство"

Т.Милева 

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини