Димитровград празнува днес

Димитровград празнува 63 години от създаването си днес. Празникът ще бъде отбелязан подобаващо с посещение на двама министри от правителството на Борисов - на регионалното развитие Росен Плевнелиев и на културата Вежди Рашидов. Тук ще пристигне и зам.министърът на физическото възпитание и спорта Иван Ценов. По обяд днес ще бъде направена първа копка на път, свързващ Димитровград с Чирпан, няколко часа по-късно официално ще бъде открита обновената с пари по европейска програма детска ясла "Ален мак".

От 17.45 в залата на ДТ"Апостол Карамитев" Вежди Рашидов ще получи званието "Почетен гражданин на Димитровград". От 19.00 часа празничната програма завършва със спектакъл на балетна школа "Галаксико", слово на кмета на общината Стефан Димитров и празнична заря.

Димитровград е основан на 2 септември 1947 г. с указ на тогавашния министър-председател и лидер на БКП Георги Димитров, като се свързват селата Раковски, Мариино и Черноконьово. За изграждането му е сформирано младежко бригадирско движение, в което младежи от различни краища на страната са работили безвъзмезно.
Бившето село Раковски възниква в началото на XIX век на мястото на два турски чифлика. През 1873 г. селото става гара на железопътната линия на барон Хирш и това ускорява развитието му. 
 

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини