Професори: Монументалните пана в Димитровград отлични

Комисията от експерти разгледа състоянието на монументалните пана и даде препоръки за реставрацията им

Монументалните пана върху жилищните блокове по бул."Раковски", които общината иска да получат статут на паметници на културата от местно значение са в отлично състояние. Това е първото впечатление на комисията от специалисти от Съюза на българските художници, която днес посети Димитровград и разгледа художествените произведения. Според нейния председател проф. Митко Динев, за близо 40 - годишната си възраст тези пана са повече от добре запазени. Експертите набелязаха местата, на които може да се направи реставрация и до дни ще излезнат с официално решение.

Оценката за състоянието е нужна на общината, за да кандидатства пред Националния институт за паметниците на културата и да поиска паната да бъдат обявени за паметници от местно значение. Когато това се случи ще може да се търси финансиране по различни проекти, за да бъдат реставрирани и съхранени произведенията върху жилищните блокове в Димитровград.

Четиримата професори Митко Донев, Тома Върбанов, Николай Драчев и Георги Георгиев разгледаха двете пана сграфито на бул."Раковски", шестте бетонни релефи по ул."Христо Срирненски" и още четири призведения на изкуството върху зала "Гросето" и на други места. Докато течеше огледът им, любопитни жители се събраха пред блоковете, за да се информират какво става. Хората разпитваха какво точно ще се прави на блоковете им и се оплакаха от влага в стаите, опиращи се в монументалните фасади.

Любопитни жители на блоковете с паната дойдоха да проверят какво става

Сред събралата се тълпа бе и строителят Петьо Костов от с. Добрич, който оказа се е участвал в монтирането на едно от паната с автор Атанас Яранов. Мъжът разказа, че художникът Яранов лично е дошъл за монтирането през 70-те години, а паната са много здраво закрепени към панела и ще издържат още дълго време.

Строителят Петьо Костов е участвал в монтирането на едно от паната
Експертите от СБХ оглеждат релефните пана по ул."Хр.Смирненски"

След разходката из Димитровград софийските професори се срещнаха с градоначалника, за да коментират състоянието на художествените произведения по фасадите на блоковете.

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини