Димитровградчанка номинирана за "Човек на годината"

                  Светлана Атанасова

Майка на дете с рядкото заболяване
муковисцидоза  е една от двете българки, номинирани за наградата „Човек на годината“ за 2010-та от Български хелзински комитет и от Карлийн де Рийке, президент на Cystic Fibrosis Europe. Тази жена се казва Светлана Атанасова и е от Димитровград. Номинацията и е резултат от упоритата борба на димитровградчанката да удължи живота на своето дете - шестокласничката Александра.

Муковисцидозата е най-често срещаното заболяване в Европа. Засега за болестта няма лечение, но ако се открие навреме, болните могат да живеят дълги години. Статистиката показва, че в България деца, страдащи от муковисцидоза, умират обикновено преди да навършат 13 години. В Евпора средната продължителност на живот на хора с това заболяване е до 20 години.

Двете майки на болни деца  Светлана Атанасова и Анета Феодорова водят битки от години, за да може повече от 200 българчета имат достъп до лечение със скъпоструващото лекарство Тобрамицин, което единствено дава шанс за по-дълъг живот. И днес майките на деца, болни от рядкото заболяване не се отказват, те организират различни обучения, свързват се с международни организации и търсят подкрепа от Министерството на здраеопазването. За да живеят техните деца и българчетата, носители на страшната диагноза.

Dimitrovgrad.bgvesti.net 

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини