Над 20 слаби земетресения през последните три дни разтревожиха Румъния

Румънски медии съобщиха, че през последните три дни в страната са регистрирани 23 слаби земетресения, което предизвика известна тревога в страната.

Осведомителната агенция Медиафакс потърси за повече информация относно земетръсната активност директора на Института по геофизика Георге Мърмуряну, допълва БТА. Земетресения със сила от седма степен могат да станат в Румъния в следващия период, но те няма да бъдат катастрофални, заяви днес за Медиафакс директорът на Института по геофизика Георге Мърмуряну.

Той посочи, че катастрофално земетресение за Румъния може да бъде трус от над седма степен по скалата на Рихтер във Вранча. Тектониката в момента е заета с Азия.

Смятам, че до 2022 г. или дори до 2030 г. няма да има катастрофално земетресение в Румъния, каза Мърмуряну.

Той допълни, че модерната техника, с която разполага института, регистрира и трусове от 0,02 степен. По думите му в Румъния стават много земетресения всяка година, дори всеки ден има трусове от около четвърта степен.

Директорът на Института по геофизика обясни, че земетресенията, които са регистрирани в страната през последните дни, нямат никакво значение, защото са повърхностни. В последния период на Балканите имаше много земетресения, заради тектониката, свързана с Африка и Азия.

Но това няма значение, за Румъния са опасни дълбоките земетресения, които стават във Вранча, на друг етаж, тоест между 90 и 180 км, докато трусовете от последния период са с дълбочина 10-12 км, каза още Георге Мърмуряну.

Той уточни още, че тези трусове не могат да активират дълбоките земетресения. През последните 70 години Румъния се е сблъсквала с четири големи земетресения. На 10 ноември 1940 г. страната е била разтърсена от земетресение от 7,7 по скалата на Рихтер, на 4 март 1977 г. стана разрушителното земетресение във Вранча от 7,5 степен по Рихтер, на 30 август 1986 г. имаше земетресение от 7,2 степен по Рихтер, а на 30 май 1990 г. - от 6,9 степен по скалата на Рихтер, според информация на информационния сайт Зиаре.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини